back to top

The Fall of the House of Usher RECENZIJA

OBJAVLJENO

The Fall of the House of Usher je još jedna izvrsna mini serija Mikea Flanagana nadahnuta pričama jednog od velikana žanra – Edgara Allana Poea. Ovo je četvrta horor mini serija za Netflix nakon što je adaptirao Shirley Jackson u The Haunting of Hill House, Henryja Jamesa u The Haunting of Bly Manor i Christophera Pikea u The Midnight Club. Senzibilitet Flanagana i Poea su se pokazali kao pobjednički spoj, ostajući na rubu terora bez klasičnih “jump scare” trenutaka i sentimentalnosti. Osjećaj krivnje prožima svaki kadar ove priče i nema toliko horor elemenata koliko terora. Osjećaj da je nešto strašno neizbježno, čini gledanje zanimljivijim.

The Fall of the House of Usher počinje mrklim okruženjem koje priliči Poeu. Roderick Usher (Bruce Greenwood) prisustvuje zajedničkom sprovodu svoje odrasle djece, a u montaži medijskih izvješća vidimo kako je niz čudnih nesreća izbrisao cijelu njegovu krvnu lozu. Patrijarh obitelji potom sjedi u truloj kući s Augusteom Dupinom (Carl Lumbly) i nudi mu ispovijed svojih zločina. Potom se vraćamo nekoliko tjedana unatrag u vrijeme kad je obitelj Usher bila na vrhu svijeta i nedodirljiva. Roderick je imao jadno djetinjstvo s puritanskom, boležljivom majkom koja vjeruje da su bol i patnja Isusov poljubac. Kao roditelj nije ništa bolji. Ima šestero djece s pet različitih žena koji variraju od odvratnih hedonista do još odvratnijih i prijezira vrijednih osoba.

The Fall of the House of Usher Tehix 2

The Fall of the House of Usher se sastoji od Flanaganove redovne glumačke postave. Carla Gugino vraća se kao Verna, tj. Gavran. Ruth Codd glumi Roderickovu puno mlađu ženu Juno, bivšu ovisnicu o heroinu čiji se život preokrenuo zahvaljujući drogama koje Usheri prodaju. Rahul Kohli, Henry Thomas i Kate Siegel utjelovljuju djecu. Uz njegove omiljene glumce je i Mark Hamill kao bezosjećajni odvjetnik/fikser obitelji Usher. Ali kao što znamo od početka, nema smisla biti pretjerano vezan za njih. Jezive sudbine zajamčene su za sve. Publici i Dupinu nije toliko potrebno odgovoriti što se dogodilo koliko zašto.

POVEZANO

Objavljen je prvi trailer za Captain America: Brave New World
Urnebesna indie igra Anger Foot je izašla na PC
spot_img
Team of the Tournament promo dolazi u EA Sports FC 24
The Fall of the House of Usher RECENZIJA TEHIX POSTER
NETFLIX
The Fall of the House of Usher
DOSTUPNO OD:
12.10.2023.
DISTRIBUCIJA
10

OPIS RECENZIJE

The Fall of the House of Usher je nešto novo i zabavno u opsežnom polju filmskih i TV adaptacija Edgara Allana Poea. Serija je još jedan Flanaganov trijumf prepun gotičkoga romantizma koji se može pohvaliti zadivljujućim izvedbama cijele glumačke ekipe i neumoljivom brutalnosti redatelja.
DIAMOND KOKICE