POWERED BY:

Thanksgiving RECENZIJA

PALAC GORE ZA ODVRATNE SCENE REDATELJA Eli Rotha

OBJAVLJENO

Eli Roth je znakovito namignuo i započeo svoju novu paradu zabavne, zabavne izopačenosti. To je Thanksgiving, kamera nesigurno lebdi i pada na ulazna vrata vile u predgrađu. Usvojili smo podmukli pogled ubojice koji planira svoju sljedeću invaziju na dom. Ovaj uvodni kadar lažan je, lažna uzbuna za opasnost prije nego što opasnost počne ali to je i način da Roth razigrano oda počast voajerističkim počecima Halloween i Black Christmas. Negdje između počasti i parodije nalazi se njegov blistavo grubi, bezobrazni dodatak kalendaru blagdanskih horora.

Roth je zauzeo sličnu sredinu kada je prvi put krenuo s ovom premisom, jednim od lažnih trailera uglavljenih između polovica Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina dvostrukog igranog filma Grindhouse iz 2007. godine. Dan zahvalnosti bio je upečatljiva prevara slasher programera iz ranih 80-ih, vrsta prljavog, bezobraznog smeća koje su inspirirali Halloween i Black Christmas. Šesnaest godina kasnije, taj lažni trailer sada je pravi film, iako je Roth odbacio cijeli retro, zrnati trik s oštećenim otiskom. Njegov novi Thanksgiving je poput remakea imaginarne verzije iz 80-ih, nadograđen za doba pametnih telefona i slasher sorte Scream, ali s netaknutim smislom za humor.

Thanksgiving RECENZIJA

Prolog smješta priču u Plymouth, Massachusetts, južno od Bostona. Evo, promocija Crnog petka u samoposluzi nalik na Walmart eksplodira u stampedo, rezultirajući žrtvama i mnogo je krivaca za tragediju. I tako godinu dana kasnije, ubojica u hodočasničkoj modi i plastičnoj maski Johna Carvera počinje, pa kroči svoj osvetnički put po gradu, obarajući one koje smatra odgovornima jednog po jednog na kreativne, groteskne načine, a često uz pomoć kuhinjskog pribora. Njegove mete uključuju najnepokornije izgrednike, vlasnika trgovine (Rick Hoffman) i vlasnikovu kćer tinejdžericu (Nell Verlaque), zajedno s njezinom skupinom varijabilno bezveznih, potrošnih srednjoškolskih prijatelja. Lov na ubojicu obavlja policajac kojeg glumi Patrick Dempsey, ponovno u ritmu slasher-detektiva nakon što je neko vrijeme bio na tragu Ghostfacea u Vrisku 3.

Nasilje na Dan zahvalnosti, koje dolazi svakih nekoliko minuta na znak, smiješno je i brutalno u jednakoj mjeri. Nekako hoda po žici da bude nezaboravno, inventivno gadno, a da nikada ne postane uistinu neugodno. Iako će, naravno kilometraža varirati ovisno o senzibilitetu, osjetljivosti i refleksu na grčanje. Roth, pisac i redatelj takvih anti-klasika kao što su Cabin Fever i Hostel, temeljio je svoj uobičajeni sadizam na beznačajnosti crtića slasher kina, tako da čak i najstrašniji trenuci poput glavnog jela dijabolične okrutnosti, svojevrsna posljednja večera igra bliža šok komediji nego hororu. U tom smislu, film se osjeća kao dužnik trenutno ozloglašenih filmova o Terrifieru, zajedno sa negativcem koji povremeno mijenja svoju cijelu hodočasničku temu za pištolj i odjeću klauna.

Thanksgiving RECENZIJA

Usprkos svom nasmiješenom krvoproliću, Dan zahvalnosti tu i tamo nudi iznenađujuće učinkovitu neizvjesnost, igrajući se mačke i miša u čudnim intervalima. Postoji jedna sekvenca koja je posebno vrijedna Wesa Cravena u školi koja uključuje duge hodnike, mobitel koji zlokobno cvrči i sobu punu manekenskih glava, sekvenca koja je još impresivnije napeta jer se odvija usred bijela dana, s policijom parkiranom ispred. Ovo nije najsofisticiraniji misterij, čak ni prema nižim standardima kasnijeg Vriska. Otkrivanje ubojice uglavnom je stvar odbacivanja očitih crvenih haringi i korištenja procesa eliminacije. Ali Roth potkopava očekivanja na druge načine. Ima opaki talent za privlačenje vaše pozornosti na jedan ranjivi dio tijela, samo kako bi napravio kaos na drugom.

Likovi su, naravno, gomila odvratnih karikatura klinci ovisni o ekranu, dernjavi Masholes, itd. Oni su staro slasher krme, osuđeno na smrt starim slasher protokolom. Roth se nikada nije opširno bavio školom horora Jasona Voorheesa, ali on je starac u širenju prijezira na sve strane i kažnjavanju glupana za njihove grijehe. Dan zahvalnosti savršeno se uklapa u filmografiju ujedinjenu zlobnošću više nego bilo čime drugim.

Ipak, film nema ništa od pritiskanja gumba kulturnog rata koje je kvarilo neke od Rothovih prijašnjih napora, poput talijansko-kanibalskog povratka The Green Inferno ili njegovog drskog remakea Death Wish. Dan zahvalnosti nije trolovski estrih ili alegorija. Uopće nema mnogo toga na umu, kulturno govoreći, osim općeg prezira prema neciviliziranoj godišnjoj strci poznatoj kao Crni petak. To je samo nalet povratne gnjilavosti, staromodni slasher stroj za ubojite scene s izraženom crtom mračnog stripa. Film Eli Rotha zabavniji nego samozadovoljni? Sada postoji nešto za zahvalnost za ovo blagdansko vrijeme.

POVEZANO

Helldivers 2 Tehix

Helldivers 2 uskoro dobiva veliki update

spot_img
Steam Tehix
KINO, APPLE TV
Thanksgiving
U KINIMA OD:
14.12.2023.
REDATELJ:
7

OPIS RECENZIJE

Šesnaest godina nakon što je ponudio parodični slasher haos stare škole u obliku lažnog trailera ubačenog usred Grindhousea, Eli Roth konačno isporučuje dugometražni Dan zahvalnosti. Dobra vijest je da je to prilično zabavan, užasno smiješan povratak na vrhunac "filma o mrtvom tinejdžeru" iz 1980-ih, samo s malo moderne bezobrazne uglađenosti tipa Vrisak.
GOLD KOKICE
Gabriel Huđan
Gabriel Huđanhttps://tehix.hr
Founder Tehix Globala. Ljubitelj starih igrica i fanatik GTA serijala. Volim sve filmske žanrove i kriminalističke serije.