back to top

POWERED BY:

Madame Web RECENZIJA

Njezina mreža povezuje mnoge zaplete i ljude

OBJAVLJENO

Pazi svijete, Madame Web (lik) je mlada, nije slijepa i društveno je neugodna! Zapravo, Madame Web (film) donosi tako novi pogled na Cassandru Webb i toliko drugih Marvelovih likova da se vjerojatno uopće ne bi trebao zvati Madame Web! Odvajajući svoje likove i njihovo podrijetlo od njihovih pandana iz stripa, ovo je film koji donosi osnovne odluke u dijalogu i strukturi, i osjeća se zaglavljenim u godini u kojoj je smješten, 2003. Ponekad je to dobra stvar! Ali najčešće je jako loše. Madame Web je rasipanje talenta, slaba izvedba svoje uobraženosti i previše je usredotočena na obitelj prijateljskog susjedskog puzača po zidovima čija mreža uistinu povezuje ovaj raštrkani filmski svemir.

U traileru za Madame Web, Cassie Webb (Dakota Johnson) prisjeća se da je njezina majka proučavala paukove u Amazoni neposredno prije smrti. Iako je ova činjenica o Constance Webb (Kerry Bishé) brzo postala poenta, Cassie zapravo ima dobar razlog da bude fiksirana njome: naposljetku, njezina je majka umrla na tom putovanju, a ona je još uvijek bila trudna s Cassie!

Iako Constance umire od poroda, njezina kći preživljava uz pomoć Las Arañasa (poznatih i kao Ljudi pauci) i njihovih super ljekovitih paukova. Zbog incidenta se odrasla Cassie osjeća napušteno, ljutito i puno prezira, a kao rezultat toga drži druge ljude podalje. Ni ne zna da joj je Las Arañas podario vidovitost koja će je navesti da usvoji leglo drugih paukova koji također nemaju mrežu koju bi mogli nazvati domom.

Madame Web RECENZIJA TEHIX

O Cassie dobivamo vrlo malo pozadinskih informacija: ona je bolničarka iz New Yorka koja voli American Idol i kinesku hranu, ali mrzi obiteljske stvari. (Opet, problemi napuštanja.) Proizvod sustava udomiteljstva (bez objašnjenja kako se vratila u Sjedinjene Države iz Amazone), ona tvrdi da je ispala dobro, ali dobro je više kao preživljavanje na razini površine s tvrdom ljuskom. A ispod te tvrde ljuske? Samo malo manje tvrda školjka?

Cassie je usamljenica s užasnim ponašanjem pored kreveta – ali izvan profesionalnih okvira, Johnson je savršeno odabran za ulogu. Ona posjeduje Cassienu nespretnost i nezainteresiranost za ugađanje drugim likovima. Predviđam da će Johnsonova isporuka standardnih odgovora i nezgrapno izlaganje nastaviti živjeti u glavama Terminally Onlinea – vrijedno je napomenuti da samo dio retka o “proučavanju pauka u Amazonu” ulazi u konačni dio – ali ona je stvorena za ovu ulogu nevoljke majke.

Ton Madame Web neugodno se uklapa između psihološkog trilera i roadtrip drame o odrastanju, ali dosjetke i vizualni humor, poput Cassienog pokušaja da se penje po zidovima. Ovo je film u kojem radnju pokreće muškarac koji pokušava ubiti tri buduće žene pauke na vrlo nasilne načine! Koliko god divne pokušavale biti sa scenarijem koji im je dan, Sydney Sweeney, Isabel Merced i Celeste O’Connor portretiraju osnovne, neusklađene arhetipove. Sweeneyjeva Julia Carpenter je krotka i zabrinuta, traži istu vrstu podrške i potvrde kao lik kojeg glumi u Euphoriji. Mercedova Anya je inteligentna, pronicljiva i oprezna prema novim ljudima, ali se na kraju opusti. Franklinova Mattie je otvorena, impulzivna i buntovna.

To su mlade žene koje s Cassie dijele iskustvo napuštenosti i prisiljene brinuti se same za sebe. Nakon što su se povukli unutra, oni se okupljaju kako bi pronašli neki privid obitelji – emocionalni luk za koji bih volio da ga Madame Web dublje istraži i iz perspektive svakog lika, umjesto da se dijeli jedan po jedan kada su žetoni posustali. To je depresivna motivacija, ali takva koja nije uobičajena u filmovima o superherojima. Iako je to prava šteta, cijenim smjer da ove djevojke pronađu ispunjenje jedna u drugoj, čak i ako nije u potpunosti razvijen.

Madame Web RECENZIJA TEHIX

Madame Web bi mogla komentirati kako su djevojčice prisiljene odrastati u mladoj dobi, dok se muškarci nasiljem i manipulacijom bune protiv ovog pokazivanja zrelosti. Ali za to biste se morali jako potruditi. Naravno, negativac Madame Web Ezekiel Sims (Tahar Rahim) uklapa se u ovaj kalup, on želi ubiti Juliju, Anyu i Mattie! Ali isto tako znamo da je on loš momak jer ima najopćenitiju moć negativca, bogatstvo, proračunatu tehničku čarobnicu (Zosia Mamet kao Amaria) i krajnje uštogljen i generički negativčev dijalog, od čega većina Rahima osjeća kao da razgovara sa svojim kolegama, a ne s njima.

Jer ako postoji jedna stvar koju će Ezekiel Sims učiniti, to je da vas podsjeti da je došao ni iz čega. Nastao je ni iz čega i nitko mu neće uzeti sve za što je radio! Ako postoji još nešto što će Ezekiel Sims učiniti, to je da neće nositi obuću u njujorškim uličicama ili na željezničkim stanicama, što je uznemirujuće.

No, kao i o svakom drugom glavnom liku u Madame Webu, o Ezekielu uvijek dobivamo samo najosnovnije informacije, ne znamo koje su njegove strasti niti njegova svrha života. Bio je proklet noćnim morama svoje smrti, ali je li postao ležerno zao tip samo kako bi izbjegao napad i ubojstvo žena-pauka? Ima li ikakvu tehnologiju ili istraživanje koje provodi kako bi pokazao da barem pokušava preživjeti izvanrednim sredstvima?

Madame Web RECENZIJA TEHIX

Madame Web ima mnogo toga u gotovo dvosatnom trajanju kada to stvarno, stvarno ne treba. Ima čudan tempo i odabire pogrešne stvari na koje se treba usredotočiti – poput Cassienog kolege s posla Bena Parkera (Adam Scott) i njegove trudne šogorice Mary Parker (Emma Roberts). Gdje se nalazi Maryin suprug i Benin brat, Richard, nije poznato, ali njegova odsutnost čini ga poput mrtvog budućeg oca, što je nenamjerno urnebesno na tužan način jer se radnja filma odvija tijekom možda tri tjedna? Sama Cassie putuje u Peru na tjedan dana kako bi dobila odgovore od Las Arañasa i vraća se u vrijeme kada je Spider-Manov tata, gdje god da je, dovraga, još uvijek otišao na svoje putovanje?

Uključivanje Bena i Mary je iskreno besmisleno. Venom je kao lik neraskidivo vezan za Spider-Mana, ali ti filmovi uspijevaju ispričati priče bez njega. Ne trebaju nam Spider-Movies koji Parkere čine Skywalkerima Sonyjevog Spider-Man svemira. Madame Web pokazuje da su Spider-People stvoreni na toliko različitih načina, pa zašto pokušavati retroaktivno uvući ne samog Spider-Mana, već njegove rođake?

Madame Web RECENZIJA TEHIX

Prirodnija veza s filmom o Spider-Manu postoji u glavnim obračunima Madame Web koji se odvijaju u vlakovima i na krovovima, i svim kreativnim pomicanjem, tkanjem i krivim smjerom koje takve postavke zahtijevaju. Možete reći da su mnogi efekti i setovi u ovim scenama praktični, što je lijepo i zapravo čini da film izgleda kao da se odvija 2003. (besplatno). Sekvenca podzemne željeznice koja se često pojavljuje u najavama prvi je put da Cassie uistinu poduzima akciju kako bi spriječila smrt nakon što je bombardirana vizijama za vizijama dok svaka od djevojaka ulazi u vlak. To je nalet vizija, vizija u stvarnom vremenu, ponavljanje koje dezorijentira i Cassie i gledatelja.

Prikaz tih vizija i mističnog carstva Cassiene mreže koja se neprestano povezuje najkreativniji je element Madame Web. Ravnatelj S.J. Clarkson posuđuje neke stilske izbore iz svog rada na Netflixovoj Anatomiji skandala: korištenje leća s dioptrijom i nekih praktičnih vratolomija (koje su se činile malo previše apstraktnim za jednostavnu pravnu dramsku seriju) ovdje funkcionira kako bi se komunicirala Cassiena vidovitost, mucanje i usporavanje radnje na ekranu oponašati način na koji zalutala misao ili sjećanje prolaze kroz um.

Madame Web RECENZIJA TEHIX

Unatoč mojim problemima sa zbrkanim tonom Madame Web, ne mogu previše odmahivati ​​glavom na film koji izvlači akcijsku sekvencu tempiranu na Toxic Britney Spears. Zagolicala me činjenica da je scena isprekidana Cassienim udarcem ukradenog taksija u zalogajnicu. Bez obzira na fizičke sposobnosti koje Cassie nije stekla zbog ugriza pauka, nadoknađuje svojom vožnjom vozila hitne pomoći. Njezin izbor je bilo koje motorno vozilo, a ona će ti sjebati sranje. Odvesti se s drugog kata garaže? Nema problema. Dovedite Dakotu Johnson u vozilo hitne pomoći 2, Michael Bay!

Na mnoge površinske načine, Madame Web se doima kao Sonyjev Doctor Strange. Abrazivni, medicinski stručnjak upada u nesreću koja im (izravno ili neizravno) omogućuje da vide izvan prirodnih granica naše stvarnosti. Oba filma imaju trenutak kada je astralna projekcija protagonista izbačena iz njihovog fizičkog tijela. Suočavaju se s protivnicima na mentalnom terenu. I u nekom trenutku se udružuju s mladima iako to definitivno jesu! Ne! Dadilje! Međutim, pristupi za uvođenje takvog lika sa složenim skupom moći su jako različiti.

Nakon udruživanja svih žena u The Marvels, gdje naša tri međusobno povezana heroja rade zajedno kako bi se suočili sa zajedničkim neprijateljem, nadala sam se da će Madame Web isporučiti još jednu zabavnu, opaku priču o ženama koje se povezuju oko svojih sposobnosti i uče kako raditi zajedno unatoč njihove razlike. Međutim, to nam samo daje naslutiti koliko će cool i moćne Cassie, Julia, Anya i Mattie na kraju biti.

Uzimajući u obzir da je to više od polovice glavnih likova u ovom filmu, to je totalno uzalud priča. Nikada se ne uklapaju u Madame Web, niti dobivaju moći koje će dobiti. Koja je bila svrha svega ovoga? Ovo izgleda kao nastavak priče. I dok je nastavak manje zajamčen u odnosu na Sonyjev Spider-Man Universe, Madam Web je barem mogla pokušati ispričati priču koja ostavlja publiku da želi saznati više ili ostavlja osjećaj povezanosti s ovim likom.

POVEZANO

Dave the Diver od sada i na PlayStationu

Dave the Diver od sada i na PlayStationu

Steam FPS Fest
spot_img
Black Panther na kojem radi EA će biti open-world
KINO, NETFLIX
Madame Web
U KINIMA OD:
15.02.2024.
REDATELJ:
5

OPIS RECENZIJE

Madame Web pokušava povezati mnoge zaplete i ljude u zbunjujući sistem. Pokušava uravnotežiti komični ton modernog filma o superherojima s nečim što bi mogao biti zanimljiviji psihološki triler da je uložio više vremena u razvoj svog heroja i negativca, umjesto da se širi pokušavajući povezati sve te nove verzije likova.
GOLD KOKICE
Gabriel Huđan
Gabriel Huđanhttps://tehix.hr
Founder Tehix Globala. Ljubitelj starih igrica i fanatik GTA serijala. Volim sve filmske žanrove i kriminalističke serije.