back to top

POWERED BY:

Kingdom of the Planet of the Apes RECENZIJA

Cezar je možda odavno mrtav, ali u tim majmunima još uvijek ima mnogo života.

OBJAVLJENO

Recimo to unaprijed, Kingdom of the Planet of the Apes ne odgovara značajnim visinama Matta Reevesa Dawn of the Planet of the Apes i War for the Planet of the Apes. Redatelj Wes Ball obavlja hvalevrijedan posao održavajući atmosferu i empatičan pristup koji je uspostavio Reeves (i Rupert Wyatt prije njega, u Rise of the Planet of the Apes), ali Kraljevstvo ne djeluje u istom mračnom i tragičnom tonu kao ti filmovi. Unatoč tome, i dalje je prokleto sjajan sam po sebi.

Da budemo jasni, postoje ulozi i gubitak i uvijek prisutna opasnost, i to je sjajno, ali ovo je malo više film ceste i pustolovna priča. Smješten stotinama godina nakon događaja u Ratu za planet majmuna, Kraljevstvo prati čimpanzu po imenu Noa (Owen Teague) dok kreće u spašavanje svog klana od nadobudnog majmunskog tiranina Proximusa Caesara (Kevin Durand).

Ball dobro funkcionira u areni napetih akcijskih sekvenci i pokazuje spretnu ruku s interakcijom likova. Noina potraga uz orangutana Raku (Peter Macon) i čovjeka kojeg su nazvali Nova (Freya Allan, koja glumi lik čije ime sada ima dvostruko značenje obožavateljima majmuna) pruža mnogo razloga za optimizam u pogledu Ballovog nadolazećeg filma Legend of Zelda.

Kingdom of the Planet of the Apes RECENZIJA TEHIX

Noa nije tako slojevit kao protagonist prethodne trilogije Caesar i on ovdje ide na jednostavnije herojsko putovanje. Ipak, simpatičan je i lako ga je navijati, a Teague je prilično dobar u ulozi, prenoseći likove sumnje i želju da shvati zlokobne priče koje je čuo o ljudima (ili echosima, kako ih njegov klan naziva) i stvarnim čovjeka s kojim sada putuje.

Allan čini puno s ulogom koja je u početku bila prilično reaktivna, a Macon je sjajan kao topli i ljubazni Raka. Daje sve od sebe da nastavi Cezarova učenja sva ova stoljeća kasnije, čak i dok Proximus izvrće poruku majmunskog revolucionara kako bi opravdao svoje nasilne postupke. (Samo nekoliko tjedana nakon što je njegova prekrasna komična uloga u Abigail stigla u kina, Durand je savršen kao samouvjereni i uvijek prijeteći Proximus.)

Kingdom of the Planet of the Apes RECENZIJA TEHIX

Scenarist Josh Friedman (Terminator: Kronike Sarah Connor) ima neke pametne trikove u rukavu, naši prvi dojmovi o likovima iz Kingdoma mogu biti varljivi, a Noin osjećaj za njegov svijet često se testira novim i proturječnim informacijama. Njegovo ograničeno znanje o tome kako su stvari funkcionirale prije nego što se rodio je snažna crta i sjajno koristi produkcijski dizajn Daniela T. Dorrancea s modernim strukturama obnovljenim prirodom.

Ovo uključuje uzbudljivi treći čin ukorijenjen u Proximusovom istinskom cilju, zajedno s nekim očitim postavkama nastavka čija pitanja bez odgovora uspijevaju izazvati znatiželju, a ne frustraciju. Tu je i lijepa nota izgradnje svijeta u značaju koji orlovi imaju za Noin klan, ne zovu ih uzalud Klanom orlova! i kako se te ptice pojavljuju u priči. Ne dobivamo sve pojedinosti o tome kako su te prakse nastale, niti moramo sve je predstavljeno na upečatljiv i originalan način.

Kingdom of the Planet of the Apes RECENZIJA TEHIX

Uvodna scena koja čini bespotreban pokušaj povezivanja Kingdoma sa svojim prethodnicima promašuje cilj, nepotrebna je i zapravo se ne isplati. Slično nebitan je drugi ljudski lik, kojeg glumi William H. Macy, a kojeg susrećemo kako film ide dalje. On odvlači pažnju, predstavlja perspektivu koja je mogla biti uključena na drugačiji i sažetiji način.

Sve u svemu, Kraljevstvo planeta majmuna dostojan je nastavak serije koja sada broji 10 filmova i stara je više od 50 godina. Genijalci iz Wētā nastavljaju stvarati nova čuda u oživljavanju digitalnih majmuna, čemu uvelike pomažu talentirana glumačka postava i vrlo fizički rad na setu koji obavljaju u odijelima za snimanje pokreta. Ovo su potpuno uvjerljivi likovi koji izgledaju realistično i potpuno uvjerljivo oponašajući postupke ljudi. Detalji o majmunima su jednostavno nevjerojatni, od dubine i emocija u njihovim očima do pljuvačke koju možete vidjeti u njihovim ustima.

POVEZANO

IShowSpeed pokušao streamati iz Sjeverne Koreje
spot_img
Kingdom of the Planet of the Apes RECENZIJA TEHIX
KINO
Kingdom of the Planet of the Apes
U KINIMA OD:
09.05.2024.
REDATELJ:
9

OPIS RECENZIJE

Kingdom Of The Planet Of The Apes nije emocionalno složeno kao prijašnji filmovi i ne pokušava vas razočarati. Ali kako ovaj film ulazi u svoju post-Cezarovu eru u vlasništvu Disneya, Planet majmuna je još uvijek na iznimno čvrstim temeljima i omogućuje redatelju Wesu Ballu da prikaže dramatično promijenjeni svijet. Ovo je drugačiji Planet majmuna, ali se i dalje čini kao da se uklapa u ono što je bilo prije.
DIAMOND KOKICE
Gabriel Huđan
Gabriel Huđanhttps://tehix.hr
Founder Tehix Globala. Ljubitelj starih igrica i fanatik GTA serijala. Volim sve filmske žanrove i kriminalističke serije.