back to top

POWERED BY:

Furiosa: A Mad Max Saga RECENZIJA

To je najmračniji anđeo, peti jahač apokalipse

OBJAVLJENO

Večeras plešemo uz Darwina, izjavljuje šarmantni vojskovođa Dementus (Chris Hemsworth) prije brutalne kazne. Motocikli su montirani. Ostavljaju prah i krv za sobom. Ovo je Wasteland, postapokaliptično pustinjsko okruženje omiljene serije Mad Max Georgea Millera. Ali Millerov najnoviji film je Pustoš viđena drugačije, njezino unutarnje funkcioniranje, politika i strukture preživljavanja filtrirani kroz perspektivu mlade Furiose, žilavog heroja predstavljenog u Mad Max: Fury Road iz 2015. godine. U Furiosa: A Mad Max Saga, naslovni heroj (Anya Taylor-Joy) naš je vodič na putu kući. A uz Millerovu besprijekornu izgradnju svijeta, oštro redateljsko oko i pametnu glumačku postavu, ovo remek-djelo prequela čini da se osjećamo kao da se vozimo uz nju.

Opstanak najjačih je zakon Pustopoljine, iako ga nijedan film Mad Max nije tako dirljivo izrazio kao Furiosa. Kroz sposobnost i snagu koju Miller daje budućem imperatoru, ne može se poreći da je i mentalno i fizički opremljena za najgore borbe. I samopouzdanje koje Taylor-Joy projicira i način na koji Miller odlučuje uokviriti svoju zvijezdu s fokusom na njezin snažan, nepokolebljiv pogled daju nam osjećaj da je navikla na surove načine novog svijeta (čak i ako čezne za starim jedan iz kojeg je bila otrgnuta).

Nadovezujući se na tihi, kontemplativni zaokret Charlize Theron kao Furiose u Putu bijesa, Taylor-Joy gori poput pustinjskog sunca u ulozi gotovo bez riječi. Ona nestaje unutar Furiose i koristeći čistu snagu volje lika gradi tragično lijepe temelje koji su tihi, ali moćni. Furiosina potraga za povratkom u bujnu oazu Zelenog mjesta mnogih majki je epska i još uvijek se tako osjeća, iako znamo iz Puta bijesa da ona neće stići na svoje odredište. Žestoka, lukava i potpuno zadivljujuća izvedba Taylor-Joy dorasla je tom zadatku.

Furiosa- A Mad Max Saga RECENZIJA TEHIX

Hemsworth je također u dobroj formi. U jednom trenutku, on nas njiše svojim magnetizmom uzgojenim u MCU-u; sljedeći, on nas odbija Dementusovom okrutnošću. Vođa rata koji je zatvorio Furiosu dokaz je da bi Hemsworth trebao glumiti više zlikovaca, posebno onih koji mu dopuštaju da uživa u mnogim licima zla. Na sporednoj strani, Charlee Fraser je u plamenu kao Furiosina majka, Mary Jabassa, koja ne uzima zarobljenike (doslovno i figurativno) u svojoj borbi da zaštiti svoju kćer od zla.

Fraser ima gotovo iste okrugle oči poput srne kao Taylor-Joy, što ne samo da vizualno povezuje njihove likove, već i pojačava privrženost Mary. Tom Burke, koji glumi legendarnog War Rig Mastera Pretorijanca Jacka, usklađuje Taylor-Joyin osjećaj tihe predanosti i slamajuće odanosti s izvedbom koja djeluje tvrdoglavo, ali ne i šuplje, proizvod života proživljenog u kaosu.

Millerov smisao za izgradnju svijeta prikazan je u cijelosti i prekrasno je fotografirao snimatelj Velikog Gatsbyja Simon Duggan. On i redatelj udružili su se kako bi stvorili živopisne i upečatljive slike koje govore Furiosinu priču, kao i riječi u scenariju Millera i Nica Lathourisa. Dementus se rano prekriva crvenom bakljastom prašinom, naizgled pokazujući kamo ide njegov luk. Kasnije, perika koju je izradila mlada Furiosa zaglavi na grani drveta tijekom bijega prkoseći smrti, Miller drži uložak dok vrijeme oko njega ubrzava, a grana raste i cvjeta. Jedan dugi kadar stavlja sve događaje u Furiosi u perspektivu uz Fury Road, povezujući oba filma tako neprimjetno da se zadovoljstvo time jednostavno topi s ekrana.

Furiosa- A Mad Max Saga RECENZIJA TEHIX

Glazba Junkie XL-a ima sličnu funkciju sa svojim povratnim pozivima na teme Fury Roada, Furiosa na elegantan način gradi opipljive poveznice s drugim filmovima Mad Maxa kako bi nam pružila puni opseg Pustopoljine i njezinih stanovnika, nudeći usput zadovoljavajuće odgovore na mnoga goruća pitanja. (Ako ste strastveni obožavatelj, znat ćete što očekivati).

Ta scena bijega jedna je od mnogih uzbudljivih akcijskih sekvenci zbog kojih ovaj dvoipolsatni film radi na svim cilindrima vrsta uzbuđenja koja pomaže Furiosi da izbjegne “svi znamo kamo ovo vodi” probleme drugih prethodnici. Nečuvene vratolomije u Putu bijesa postavile su novi standard za snimanje akcijskih filmova, kao i nevjerojatno visoka očekivanja za sve naredne filmove Mad Maxa, a iako Furiosa ne nadmašuje jurnjave automobilima od zida do zida svog prethodnika, ne pokušava nužno.

Ovo nije film Brzi i žestoki, ne radi se samo o ponavljanju onoga što je bilo prije dok ne postane crtić. Umjesto toga, njegovo je djelovanje jednako učinkovito kao i Fury Roada, kad se stvari ubrzaju, zakopaju iglu na brzinomjeru. Što smo rekli o Mad Max: Fury Road?

Furiosa- A Mad Max Saga RECENZIJA TEHIX

Jedno od pet “poglavlja” priče u potpunosti je posvećeno žestokoj borbi na kotačima koja nam daje pogled iz prvog reda na Furiosinu odlučnost i usredotočenost. Taylor-Joy je potpuno zadivljujuća u ovoj sceni, pa čak i znajući da će njezin lik preživjeti i borbu i film, još uvijek postoji osjećaj opasnosti dok se drži za podvozje goleme ratne platforme. Ovo poglavlje, kao i veći dio ostatka Furiose, ne puštaju vas iz zahvata dok vozači ne pritisnu kočnice.

Kasnije, kada rivalstvo između Dementusa i njegovog kolege ratnog zapovjednika Immortana Joea eskalira, Miller pronalazi šokantne nove načine da prikaže sukob. Kad se svađaju, njihovi brojni sljedbenici su ti koji vode borbu (opet zaobilazeći činjenicu da znamo da će Joe doživjeti da vidi Put bijesa). Praktična inscenacija i vizualni efekti visokooktanske zasjede na Dementusovom teritoriju i napada na Joeov teren rade u tandemu kako bi stvorili odvažan, izrazito Mad Maxov spektakl. Automobili i kamioni divljački jure niz blokade tvrđave, strukture se ruše pod nogama, a pucnjevi fijuknu praktički u svakom trenutku. Miller se i dalje kreće jednako brzo kao i uvijek i uzbudljivo je biti na suvozačkom mjestu.

Furiosa- A Mad Max Saga RECENZIJA TEHIX

Najveće iznenađenje u redateljevom rukavu: Usprkos svom nasilju, muškarac rastavljen na motorima koji se okreću, žena mučena na lomači, pokretačka snaga Furiose je ljubav. Protagonistica koja čezne za domovinom, njezina neočekivana veza s pretorijancem Jackom, čak i Dementusovi porivi da vlada kao što to čini izviru iz ogromnog emocionalnog krajolika. Time nam Miller stručno pokazuje da kada se borimo za ljubav moramo biti spremni na nuspojave i posljedice. Za Dementusa i Besmrtnog Joea to je žeđ za moći; za Furiosu, to je odbacivanje onoga što ona poznaje.

Pred kraj, kada smo dobro upoznati sa svime što je mučilo Furiosu, jedan lik govori o njoj s poštovanjem: “To je najmračniji anđeo, peti jahač apokalipse.” Zahvaljujući ovom filmu, sada znamo kako i zašto je Furiosa bila prisiljen postati kradljivac predstava kojeg susrećemo u Putu bijesa. Ovdje je čudo to što su Miller i njegov tim upakirali dovoljno zadivljujuće ludosti, zadivljujuće glume i da, srca, kako bi sljedeći korak na njezinom putu učinili gotovo usputnim. Pomaže što su učinili toliko da integriraju Furiosu u veću sagu o Mad Maxu. Ali ovo je trijumf s dovoljno hrabrosti i hrabrosti da ostane potpuno sam za sebe.

POVEZANO

Objavljen je prvi trailer za Captain America: Brave New World
Urnebesna indie igra Anger Foot je izašla na PC
spot_img
Team of the Tournament promo dolazi u EA Sports FC 24
KINO
Furiosa: A Mad Max Saga
U KINIMA OD:
23.05.2024.
REDATELJ:
10

OPIS RECENZIJE

Furiosa Georgea Millera: Saga o Mad Maxu isprepliće putovanje heroja epskih razmjera, uvodeći snažno razmišljanje o tome što znači živjeti i voljeti u svijetu koji umire.
DIAMOND KOKICE
Gabriel Huđan
Gabriel Huđanhttps://tehix.hr
Founder Tehix Globala. Ljubitelj starih igrica i fanatik GTA serijala. Volim sve filmske žanrove i kriminalističke serije.