Steam sretan rođendan

OBJAVLJENO

Na dašnji dan prije 19. godina dobili smo prvu verziju Steama. Steam tada nije bio ni nalik na ono što je danas ili pak ono na što smo navikli unazad posljednjih nekoliko godina. Godinu dana kasnije Valve izbacuje Half-Life 2 svoju kultnu pucačinu čiji pravi nastavak i dalje očekuju brojni obožavatelji serijala. Izlaskom Half-Lifea 2 počela je distribucija igara putem interneta. Mogli ste tako igru kupiti i igrati bez da posjedujete fizičku izadnje na DVD-u, ali ukoliko ste imali DVD izadnje morali ste imati instaliran i Steam.

Steam je postajao sve popularniji među developerima posebice među indie razvojnim studijima koji su u početku činili veliku večinu sadržaja na Steamu no ubrzo su i veliki izdavači vidjeli kako im je isplativije digitalno izdavati igre te je Steam počeo rapidno rasti. Developerima je data mogućnost korištenja Steamworksa, sistema koji im daje mogućnost dodavanja achivementa, trgovanja in-game itema itd.

Steam je postao globalni lider kojeg su izdvači htjeli kopirati i pravili su svoje alternative gdje su prodavali isključivo svoje igre dok je Steam iako je pod Valveom oduvijek bio otvoren svima. Origin, Uplay (Ubisoft Connect), Battle.net itd. pokušali su parirati Steamu, ali jedino je Epic Games sa svojim Epic Games Launcherom to donekle uspio.

Steam je danas dostupan Mac uređajima, Linuxu i Windowsu za igranje igara dok mobilna aplikacija nudi mogućnost trgovanja itema, kupovine igara kao i sjajni sustav dvostruke autentifikacije.

Zahvaljujući Valveu i Steamu danas imamo ovakav način igranja igara. Uveliku su utjecali na cijelu gaming industriju. Teško je zamisliti kako bi danas izgledala gaming industrija da ne postoji sve što je Valve napravio i sve što će napravit u recimo narednih 19 godina jer uvelike rade na novim zanimljivim projektima (nažalost novi VAC i Source 2 za CS:GO nisu na listi)

POVEZANO

Pogledajte launch trailer za Pacific Drive
PS VR2 proslavio prvi rođendan i postaje komptibilan s PC-em
Antonio Grgurić
Antonio Grgurić
Pišem člankove i životne mudrosti na storijima :D