Prey – Predator film koji publika zaslužuje!

OBJAVLJENO:

Prey je prequel koji 100% nije prequel klasičnoga akcijskoga filma Predator iz 1987. Tijekom godina, filmaši su pokušavali rekreirati čaroliju prvoga filma koristeći znanstveno-fantastičnoga vanzemaljca bez puno uspjeha. Prey je prvi film nakon izvornoga koji u potpunosti izgleda kao film o Predatoru, prihvaćajući srž onoga o čemu se radi u filmu: lov i biti lovljen.

Radnja filma

Prey se odvija 300 godina u prošlosti u naciji Comanche, fokusirajući se na skupinu autohtonih lovaca kojima se pridružuje tragačica Naru (Amber Midthunder). Njihov kamp je u opasnosti, stoga Naru i ostali lovci kreću u lov na prijetnju. Otkriju da ih vreba Predator – inače poznat kao Yautja. Naru i njezina grupa sada su progonjeni i moraju uzvratiti udarac.

Film priča nevjerojatno jednostavnu priču, što je upravo ono što nam treba za film o Predatoru. Prethodni dijelovi bili su jako zaglibljeni u legendama i mitovima – ili pokušaju stvaranja još strašnijeg hibrida Yautja. Srž ovoga serijala su likovi koje uhodi nevjerojatno moćna i lukava sila. Prey je jako dobro razumio svoj zadatak. Dokazuje da je jednostavnost ključna, dopuštajući publici da se potpuno uživi u ono što se događa. Kao gledatelji, proteklih smo nekoliko filmova proveli razvijajući povijest Yautje. Sada je savršeno vrijeme da jednostavno uživate u uzbudljivome znanstveno-fantastičnome filmu.

Prey Tehix 4
IZVOR: Hulu

Redatelj Dan Trachtenberg donosi intenzivnu priču koja će publiku držati na rubu sjedala. Trachtenberg zna kako zaokupiti gledatelja – redatelj je filma 10 Cloverfield Lane, filma o držanju publike u neizvjesnosti. Dok priča o Naru koja se bori za svoju ulogu tragačice u plemenu ulaže publiku u lik i njezine motive, Trachtenbergov redateljski tempo stvara napet film.

Kao što je ranije spomenuto, ovo je prequel i nije prequel u isto vrijeme. Niti jedan od likova ovdje se ne pojavljuje ni u jednom drugom filmu o Predatoru, a ovdje je Yautja jedinstven za ovaj film. Promocija filma je u tom pogledu malo varljiva. Radnja se odvija u SAD-u, ali prvi film o Predatoru odvijao se u Val Verdeu – izmišljenoj zemlji u Srednjoj Americi. A Prey čak nije ni prvi put da je Yautja posjetio Zemlju, budući da je otkriveno u Alien vs. Predator da su vanzemaljske vrste dolazile na Zemlju tisućama godina. Ovo je najstroža kritika o ovom filmu – nije onakav kakav se čini – ali važno je znati da je ovo još jedna priča koja uključuje ljude i Yautju, i vrlo je dobra.

Izvrsna izvedba glumaca

Amber Midthunder je fantastična u ulozi Naru. Postoji snaga u njezinoj izvedbi tragačice koja se iznenada mora suočiti s činjenicom da više nije ona ta koja traga – sada je traže. Uvijek postoji osjećaj hitnosti na njezinu licu, što je prikladno s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi. Ona je lik za koji ćete navijati cijelo vrijeme, a koja pokazuje ogromnu količinu snage i hrabrosti tijekom cijelog filma.

Prey Tehix 3
IZVOR: Hulu

Iako postoje mnoge sličnosti s prošlim filmovima (radnje se vrte oko ljudi u šumama koje se lovi), ono u čemu ovaj film blista jest to što se prvenstveno fokusira na jednu osobu i situaciju u kojoj se nalazi. Film je relativno nijem, naglašavajući trenutke neizvjesnosti, dok Naru shvaća što slijedi. Ovaj film govori o atmosferi jednako kao i o krvavom nasilju koje će se dogoditi.

Da, ovaj film je nasilan i izuzetno slikovit. To je vjerojatno najkrvaviji film u Predator serijalu. Brojni su trenuci nasilja koji su nevjerojatni. Možda ćete se zapitati: “Jesu li upravo učinili ono što mislim da su učinili?” Odgovor je da. Jesu. I to je nevjerojatno. Akcijske scene neke su od najupečatljivijih u serijalu. Ne ulazeći u detalje, postoji nekoliko trenutaka u ovom filmu o kojima ćete godinama pričati s prijateljima.

Izgled Predatora

Ali što je s dizajnom Predatora za ovaj film? Pa, vrlo je različito. Primitivnije je od svega što smo vidjeli u prošlosti. Ako ste dugogodišnji obožavatelj Predatora, velika je vjerojatnost da će vam se svidjeti ono što je predstavljeno. Za one koji nisu upoznati s Predatorom izvan površinske razine, moglo bi djelovati pomalo zbunjujuće – iako nikad nismo vidjeli isti tip Predatora dva puta u povijesti serijala. Redatelj Dan Trachtenberg kaže da je ovaj Yautja iz drugog dijela rodnog svijeta Predatora – svijeta sastavljenog od raznih kultura i vrsta Yautja. Dakle, dok nam se čudovište u filmu Prey može činiti primitivnim, njegova je tehnologija jednako moćna, a stvorenje je jednako zastrašujuće.

Prey Tehix 2
IZVOR: Hulu

Tehnički smanjena verzija može se činiti pomalo izmišljenom da se uklopi u to doba, ali to je jednostavno najstrašnija verzija vrste koju smo do sada vidjeli. Do trenutka kada film završi, to će vam biti kristalno jasno. Ono nije nezaustavljivi stroj za ubijanje. Ima slabosti koje su vidljive rano u radnji filma. Međutim, Yautja ne odustaje. Samovoljno je kao i likovi u filmu i neće odustati – što ga čini još strašnijim.

Vizualni efekti

Jedina stvarna mana filma je što s vremena na vrijeme FX izgleda pomalo grubo – posebno CG medvjed. Nekoliko trenutaka činilo se nedovršenim ili nedotjeranim. Srećom, u filmu nema tone CG-a, ali kad ga ima i krene loše, strši. Ne možete ne primijetiti Srećom, mnogi efekti u Prey bili su praktični.

Nakon što je The Predator iz 2018. izbacio još jedan izvedeni film o hibridnom čudovištu, bilo je lijepo vidjeti kako se Prey vraća korijenima serijala. Prey je film o lovu i pomaganju svojim ljudima u borbi protiv napadača. Ne pokušava izmisliti toplu vodu. Lijepo se uklapa u svijet Predatora, čvrsto kao drugi najbolji film serijala.

POVEZANO

spot_img
Nakon što je The Predator iz 2018. izbacio još jedan izvedeni film o hibridnom čudovištu, bilo je lijepo vidjeti kako se Prey vraća korijenima serijala. Prey je film o lovu i pomaganju svojim ljudima u borbi protiv napadača. Ne pokušava izmisliti toplu vodu. Lijepo se uklapa u svijet Predatora, čvrsto kao drugi najbolji film serijala.Prey - Predator film koji publika zaslužuje!