back to top

Perfect Dark – sve što znamo o rebootu popularnoga klasika

OBJAVLJENO

Perfect Dark serijal se vraća u jednom od najnovijih Microsoftovih studija. To je među najočekivanijim nadolazećim igrama za Xbox. Iako u ovom trenutku nema mnogo informacija o rebootu, znamo nekoliko ključnih detalja o projektu.

Datum izlaska i platforme

Još nema datuma izlaska za Perfect Dark reboot, a s obzirom na izvješća iza kulisa i promjene osoblja (više o tome u nastavku), ne očekujemo da će igra biti objavljena u skorije vrijeme. Izvorna igra bila je smještena u 2023. godini, tako da bi prava 2023. naizgled bila lijepo vrijeme za pokretanje igre, ali to je samo želja. Kada konačno bude spreman, Perfect Dark reboot će vjerojatno biti dostupan na Xbox konzolama i računalima kao i putem streaminga.

Perfect Dark Tehix 2
IZVOR: The Initiative

Razvojni studio

Jedan od najnovijih Microsoftovih studija, The Initiative, razvija Perfect Dark reboot za Microsoft. Godine 2021. Microsoft je iznenadio neke objavom partnerstva sa studijom Crystal Dynamics za zajednički razvoj igre. Crystal Dynamics kasnije je apsorbiran od Embracer Group, ali tvrtka još uvijek radi s Microsoftom na ovome rebootu.

Izvorna igra

Perfect Dark serijal kreirao je Rare, a debitirao je 2000. na Nintendo 64 kao pseudo nastavak hvaljenog FPS GoldenEye 007. Nastavak, Perfect Dark Zero, stigao je 2005. za Xbox 360, ali je dobio mnogo hladniji prijem. Remaster izvorne N64 igre došao je na Xbox 360 2010. godine.

Službena najava projekta

Nakon nekih glasina, Microsoft je službeno najavio Perfect Dark reboot na The Game Awards 2020. putem kratke i zagonetne teaser najave. Bio je to više komad za ugođaj koji je pomogao postaviti ton.

Priča i gameplay detalji

Heroj serijala Joanna Dark vraća se u još jednu avanturu. Prema bivšem redatelju igre Danu Neuburgeru, Perfect Dark reboot želi popuniti ono što je on vidio kao trenutnu prazninu na tržištu za “blockbuster” igru tajnih agenata. Glavna spisateljica Christine Thompson rekla je da reboot također ima nezgodnu zadaću balansiranja nostalgije s nastojanjem da se slijede nove ideje. “Morate izbjegavati previše posvećenosti prošlosti, ali ne dovoljno”, rekla je Thompson. “Moraš pronaći pravo mjesto u sredini.”

U rebootu se dogodila ekološka katastrofa koja je zahvatila svijet na globalnoj razini, što se dosta razlikuje od narative izvorne igre. Došle su korporacije i stvorile novu tehnologiju za rješavanje problema. Međutim, svijet pun nade na površini nije sve što se čini, a moglo bi doći i do ozbiljnijih problema, rekli su programeri u intervjuu za The Game Awards 2020.

Joanna će moći skliznuti ispod i preskočiti prepreke u nastojanju da istakne svoju tjelesnost. Igra će imati pokrete kamere koji će podsjećati na kamere na tijelu kao i na Go Pro kamere. Razvoj igre vrlo je iterativan proces i planovi se stalno mijenjaju, tako da način na koji je Microsoft govorio o igri 2020. možda danas i ne vrijedi. U intervjuu programeri često spominju svoju “viziju” igre i koncepta za nju, a sve bi se to moglo promijeniti. Brojni programeri u tom videu napustili su Microsoft.

Budući da se radi o prvom naslovu, očekuje se da će Perfect Dark biti dostupan u Xbox Game Pass katalogu, baš kao i svaka druga igra koju je izradio neki od Microsoftovih studija.

Perfect Dark Tehix 4
IZVOR: The Initiative

Promjena osoblja

Prema izvješću iz ožujka 2022., više od 30 ljudi napustilo je The Initiative u prethodnih 12 mjeseci, uključujući redatelja igre Dana Neuburgera i direktora dizajna Drewa Murraya. Bivši viši programeri Perfect Dark reboota rekli su da su napustili tim djelomično zbog toga što je postojao “nedostatak kreativne autonomije i spor napredak razvoja”. Zamah razvoja reboota bio je “jako pogođen” odlascima.

POVEZANO

Black Panther na kojem radi EA će biti open-world
Fallout igre značajno snižene na Steamu, uz jednu besplatnu