back to top

Ovako izgleda Freya iz God of War Ragnaröka u stvarnom životu

OBJAVLJENO

Suradnja PlayStation Hrvatska s Tekstilno-tehnološkim fakultetom (TTF) Sveučilišta u Zagrebu započela je 2022. kad je TTF izradio i javnosti predstavio repliku kostima Aloy – glavne protagonistice poznate igre Horizon Forbidden West, a suradnja se nastavila i ove godine izradom kostima Freye iz igre God of War Ragnarök. God of War Ragnarök je akcijsko-avanturistička igra koju je razvio Santa Monica Studio, a krajem 2022. objavio Sony Interactive Entertainment za PlayStation 4 i PlayStation 5.

„Freya  je nordijska božica – vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zato je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta  vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim“, izjavila je prilikom predstavljanja voditeljica projekta, izv. prof. Irena Šabarić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Prvi kostim koji smo radili s PlayStation Hrvatska je postigao izuzetan uspjeh i Tekstilno tehnološki fakultet ga je prikazao na nizu prezentacija diljem Hrvatske. Kroz projekt i suradnju s PlayStation Hrvatska omogućujemo studentima da tijekom studija unaprijede tehnike, pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput  3D ispisa dodatne opreme i ukrasnih elemenata koji su sastavni dio kostima“, naglašava izv. prof. Šabarić i dodaje kako su ove godine studenti fakulteta dobili podršku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su studenti „isprintali“ dio 3D elemenata potrebnih za izradu kostima.

Uz vodstvo izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, predstojnice Zavoda za dizajn tekstila i odjeće, projekt su mentorirale i mag. ing. techn. text Franka Karin, asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće uz podršku dr. sc. Beti Rogina-Car, stručne suradnice koja se pridružila timu kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom.

Ovako izgleda Freya iz God of War Ragnaröka u stvarnom životu TEHIX

„Vidjevši kostim od prošle godine studenti su s oduševljenjem prihvatili izazov izrade novog kostima. Izrada Freyinog kostima bila je vrlo zahtjevna jer su se svi detalji morali izrađivati ručno. Svaki kostim je drugačiji i zahtjeva i učenje novih vještina, tako su studentice ovaj put radile uzorke na torbici od kože i dijelu kostima paljenjem, što do sada nismo radili i koristili smo brusni papir kako bismo postarali dijelove kostima. Plašt od konopca je bio posebno izazovan jer smo morali proučiti i smisliti način kako da to izvedemo što sličnije kostimu jer na crtežu sve stoji na svom mjestu dok u realnom svijetu treba smisliti način da se kom ad izradi i da funkcionira na ispravan način. Za tisak na tekstil studenti su izradili posebne šablone s uzorcima i pomoću tih šablona otisnuli uzorke na tekstilu kostima“, pojasnila je Franka Karin, jedna od mentorica projekta.

Ove godine projektnom timu su se pridružili studenti Kostimografije što je omogućilo bolju suradnju i povezivanje studenata. Na izradi kostima su sudjelovali sadašnji, ali i bivši studenti i  studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna odjeće – Tena Omerović, Nikolina Tufekčić, Klara Ergović, studentice diplomskog studija Industrijskog dizajna tekstila Dea Babajko  i Sanja Vučković i studenti diplomskog studija smjera Kostimografija – Laura Ana Zdunić, Ana Jančiković, Ana Roko, Mirta Baranić, Nikolina Manda Šarić, Jana Friščić i Josip Đerek u sklopu kolegija Projektiranje odjeće.

Ovako izgleda Freya iz God of War Ragnaröka u stvarnom životu TEHIX

Osim što je sudjelovala u izradi kostima, studentica diplomskog studija smjera Kostimografija Laura Ana Zdunić je u ulozi modela ove godine stala i pred kameru fotografkinje Nike Mokoš jer je dobila čast da nosi kostim Freye koji je izradila zajedno sa svojim kolegama. „Kao studenticu kostimografije zaintrigirala me ideja o cosplayu koja dolazi od spoja riječi „costume“ i „play“. Ovaj kreativan projekt ostat će mi kao jedna divna uspomena timskog rada i ono najvažnijeg – zabave i znanosti“, izjavila Laura Ana Zdunić koja je stala pred kamere u ulozi Freye

Ovako izgleda Freya iz God of War Ragnaröka u stvarnom životu TEHIX

POVEZANO

GTA VI igramo na jesen 2025. službeno je potvrdio Rockstar1
U novoj velikoj promociji Epic Games poklanja Dragon Age Inquisition
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.