back to top

Mortal Kombat slavi 30 godina postojanja

OBJAVLJENO

Priča Mortal Kombata datira iz davne 1992. kada je Midway razvio i objavio prvi Mortal Kombat naslov. Jednostavno rečeno ovo je bila popularna arkadna borbena igra koja je već tada bila hit i svi su je igrali. Konkurencija u devedesetima je bila jaka, neke od najpoznatijih japanskih igara su tada izlazile i sve su pripadale istom žanru kao i Mortal Kombat. To su naravno Street Fighter, Fatal Fury i Final Fight. Tako da je veliki uspjeh za jedan američki studio probijanje ove igre pored takve konkurencije

Mortal Kombat slavi 30 godina postojanja TEHIX

Izlazak igre bio je specifičan jer se ona mogla igrati samo na arkadnim strojevima, što je tada bilo u modi, no samo godinu dana kasnije bile su dostupne za kućne konzole. Riječ je o SNES i Genesis uređajima. Mortal Kombat koji je poznat po svojoj brutalnosti i količini krvi, te ostalih dijelova ljudskog tijela je bio cenzuriran od strane Nintenda i Sege. Snalažljivi igrači su i u devedesetima uspjeli pronaći način i šifru kako bi mogli gledati sve fatality napade.

Kada smo već spomenuli fatality moramo nešto reći o njima. Definitivno stvar koju svi obožavamo napraviti i zbog koje smo čuli za ovaj naslov. Ako nemate mlađeg brata onda ste sigurno to voljeli napraviti svom napornom prijatelju koji je cijeli dan u školi govorio kako će te prebiti sa Sub Zerom, ali ti si ipak bolji Scorpion igrač. Jednostavno nema boljeg osjećaja. Samo nemojte pokušavati rekreirati scene iz Mortal Kombata u stvarnom životu.

Mortal Kombat slavi 30 godina postojanja TEHIX

Roster likova je uvijek bio raznovrstan, već navedeni Sub-Zero i Scorpion su dva najikoničnija lika iz serijala. Vječiti neprijatelji koji su uništili mnoga prijateljstva. Zatim imate Jonny Cagea koji je očita karikatura poznatog glumca. Bog grmljavine Raiden, njegov učenik Liu Kang. Princ Goro i Shang Tsung, te tajni lik Reptile, koji je doslovno to što mislite, reptil!

Mortal Kombat slavi 30 godina postojanja TEHIX

Od 1992. do danas mogli smo zaigrati preko desetak nastavaka ove igre, te je Mortal Kombat postao klasik u žanru borilačkih igara. Mortal Kombat 11 je zadnji nastavak koji smo igrali 2019. godine, a nije nam strano da developeri razvijaju još jedan nastavak. Još valja spomenuti poznatu glazbu koja se nije mijenjala od 1992. i drži titulu jedne od najikoničnijih pjesama u gaming svijetu.

Za kraj osim mnogobrojnih videoigara o Mortal Kombatu, ovaj naslov ima još nekoliko ikoničnih stvari. Prva filmska adaptacija iz 1995. godine, te njegov nastavak, Mortal Kombat: Annihilation iz 1997. Mnogi će se složiti, a to dokazuju i kritike, ovo je jedan od najgorih filmova ikada! No niste pravi fan ako ga barem jednom ne pogledate. Dok je Mortal Kombat film iz 2021. godine stvarno odličan i to pokazuje njegova zarada od 84 milijuna dolara. Još jednom želimo sretan rođendan ovom ikoničnom naslovu!

POVEZANO

Black Panther na kojem radi EA će biti open-world
Fallout igre značajno snižene na Steamu, uz jednu besplatnu
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.