back to top

Intel je predstavio svoje Core procesore 14. generacije

OBJAVLJENO

Intel je prikazao svoje Core procesore 14. generacije te poboljašnja koje oni donose spram prethodnika. Nova serija nazvana Raptor Lake i dalje će koristiti LGA 1700 socket te će biti podržana na svim matičnim pločama koje koriste 600 i 700 serije čipseta. Što je sjajna viijest za sve vlasnike 12. ili 13. generacije koji bi htjeli unaprijediti svoj PC.

Krenuvši od vrha najjači model biti će 14900K koji donosi 8 fizičkih tj. 16 logička jezgra. Najfascinantiji podatak je da je intel ponovno proizveo procesor koji može dostići radni takt od 6.0 GHz u svakodnevnom radu. Prije 14900K je to uspio 13900KS koji je bio prodavan u limitiranoj seriji.

Veliki skok u performansama očekuje se u i7 seriji gdje je 14700K dobio dodna 4 logička jezgra spram prethodnika. Narasli su i radni taktovi kao i količina cache memorije. Zanimljivo je kako je snaga ostala jednaka te je i dalje deklarirana na 125W.

Procesori bez oznake F i dalje će imati integriranu grafičku UHD 770 kao i prethododna generacija procesora. Intel se pohvalio i novim Intel XTu softverom pomoću kojeg će te vrlo jednostavno i uz pomoć AI asistenta lakše overclockati vaš novi procesor te ostvarivati optimalne perfomanse i temperature chipa u radu.

POVEZANO

Call of Duty Black Ops 6 prema procurjelim informacijama biti će dostupan za PlayStation 4, Xbox Series i PlayStation 5.
Od sada možete iznajmljivati skinove u Counter Strike 2
Antonio Grgurić
Antonio Grgurić
Pišem člankove i životne mudrosti na storijima :D