back to top

EA Sports FC 24 imat će puno noviteta u svom gameplayu

OBJAVLJENO

Dobili smo puno detalja oko gameplaya za novi i prvi EA Sports FC. Nadogradnje na prošlogodišnje vrste sprintanja, zabijanje nogometaša u reklamne ograde pri duelima, felšanje kada god poželite su samo neke od novosti koje možemo očekivati u EA Sports FC 24.

Prvo dolazi precizno proigravanje, tu su developeri malo prekopirali PES gdje se proigravanje odrađivalo ručno. Ove godine ćemo to izvoditi tipkama R1 + trokut ili RB + Y. Uz to možemo kombinirati još jedan novitet, felšanje na zahtjev. Ovo je opcija koja je slična kao ovogodišnjim trivelama, koje ste koristili uz pomoć L2 ili LT. Dakle s kombinacijom L2 + trokut ili X, dodajemo kratke ili dugačke paseve. Na Xboxu bi to bilo LT + Y ili A. No, nećemo uvijek moći dodavati vanjskom ili imati posebnu zakrivljenost, nego kada snaga dodavanja bude iznad 40%.

EA Sports FC 24 će konačno dobiti dodavanje glavom na zahtjev. Prije je to bila lutrija jer niste znali hoće li igrač odlučiti dodati glavom, primiti na prsa ili će izvesti neke nerealne škarice. Ove godine ćemo imati opciju dodavati glavom na zahtjev uz kombinaciju tipki L2 + R2 /LT + RT. Dodavanje može inicirati proigravanje glavom dok je lopta još u zraku, odnosno iznad igrača.

Otkazivanje dodavanja/udaraca ili kako mi to iz milja volimo nazvati lažnjaci. Dobiti će dosta veliku preradu, odnosno moći ćemo izvoditi driblinge iz otkazivanja dodavanja. Tako da će dribling biti još raznolikiji, a ako vas zanima kako to izgleda imate video ispod koji detaljno prikazuje samo neke kombinacije koje ćemo moći koristiti. Uz to se veže i odguravanje lopte u driblingu. Kombinacijom tipke R1 / RB i desne analogne palice moći ćemo u željenom smjeru odgurnuti loptu prilikom driblinga. Ovime nam developeri daju puno više slobode prilikom driblanja, a sigurno će rezultat ovoga biti kidanje živaca za vrijeme vikend lige koja će se zvati samo Champions umjesto FUT Champions.

Kontrolirani sprint je nova vrsta sprinta koja je brža od običnog kretanja, ali će biti sporija od punog sprinta. Glavni sprint je kao i do sada na R2 / RT, dok će kontrolirani sprint biti na R1 / RB. Odgurivanje protivnika će biti segment kojim ćemo graditi loptu od našeg protivnika. Ova mehanika dostupna je i ove godine, ali naravno da će iduće biti nešto novije što do sada nikada nismo vidjeli. Kao i do sada, pritiskom L2 / LT gradite ili gurate vaše protivnike.

Sada prelazimo na pucanje i upućivanje udaraca. Precizno pucanje će biti dosta slično kao i precizna dodavanja. Moći ćemo uključiti postavku koja će nam dati veću slobodu ciljanje prilikom pucanja. Također ćemo u postavkama moći uključiti indikator koji će prikazati smjer kretanja lopte, a možemo ga naravno i isključiti. Ako ste igrali FIFA igre prethodnih godina, znate da je smjer pucanja bio nekada u najmanju ruku diskutabilan. Ista stvar je i kod dodavanja.

Brzi udarci će se aktivirati dvostrukim pritiskom tipke za upućivanje udaraca. Jedini uvjet je da bude ispod 30% jačine udarca. Njega onda igra registrira kao brzi udarac i nećete vjerovati on se izvodi brže od običnog udarca. Udarci glavom na zahtjev, dosta slična mehanika kao i dodavanje glavom na zahtjev. Kombinacijom tipki L2 + R2 / LT + RT i tipke za pucanje možemo uputiti udarac na gol glavom, naravno uz uvjet da je lopta u zraku.

Dobivamo i četiri nove vrste driblinga koji su prezentirani u ovom kratkom videu kojeg možete pogledati ispod. Uz to imamo i novu obranu. Odnosno segment Advanced Defending mijenja položaj naredbi za oduzimanje lopte.

EA Sports FC 24 će nam donijeti nove opcije za odabiranje nogometaša tijekom igre. Ovo je mehanika u nogometnim igrama, pogotovo FIFA igrama koja je uvijek bila pokvarena. Društvene mreže znaju biti preplavljene isječcima gdje igračima jednostavno ne dopušta prebacivanje na željenog igrača. Ovegodine bi trebali imati odabiranje nogometaša koji je najbliži lopti, ili odabir igrača koji je najbliži protivničkom golu ili udaljeni od igrača koji drži loptu.

Golmani, apsolutne zvijezde svake FIFA igre bi u EA Sports FC 24 trebali biti poboljšani. Sada će odbijati loptu na sigurne dijelove terene. Isto tako će sada puno češće prebacivati loptu iznad sebe ako ju ne mogu uhvatiti. Nadamo se da će golmani stvarno biti preporođeni jer smatram da je dosta primanja krumpira od golova u skoro svakoj utakmici.

Penali dobivaju nove zone. Odnosno prije kada bi branili ili pucali penale mogli ste pucati po sredini, desno i lijevo. Sada ćemo imati pet zona, sredina, gore lijevo, gore desno, dolje lijevo i dolje desno. Sudci će u EA FC 24 biti stroži, odnosno imat će razine strogoće ovisno o faulu, zaleđu i sličnim situacijama.

EA Sports FC 24 imat će puno noviteta u svom gameplayu TEHIX
Zone za izvođenje penala

Statistike ili podatci o utakmici koji se prikazuju za vrijeme prijenosa će biti unaprijeđene. Sada ćemo imati postotak za pobjedu, vrijeme koje je potrebno da vratimo loptu u naš posjed, probijanje linija i slično. Za sada nismo dobili informaciju hoćemo li dobiti bolje statistike za vratare, ali nadamo se da konačno hoćemo.

EA Sports FC 24 imat će puno noviteta u svom gameplayu TEHIX
Ovako bi trebao izgledati pack kada se otvori u EA Sports FC 24

Trening meč će doslovno biti trening u kojem nemamo vremensko ograničenje ili praćenje rezultata već ćemo moći uvježbavati naše kombinacije i akcije koliko god želimo. Mod karijere će dobiti nove vrste treninga, puno više segmenata kod uređivanja lika, mnoštvo novih scena (potpisivanje ugovora, dodjela nagrada…) i kameru iz prvog lica, odnosno iz perspektive nogometaša.

POVEZANO

Black Panther na kojem radi EA će biti open-world
Fallout igre značajno snižene na Steamu, uz jednu besplatnu
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.