Wheels Unleashed 2 – Turbocharged RECENZIJA

Ponovno se igramo s malim autićima

OBJAVLJENO

Hot Wheels Unleashed nas je 2021. godine vratio u djetinjstvo i sve silne sate koje smo proveli igrajući se s Hot Wheelsima. Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged na prvu izgleda kao nastavak originalne igre, koja ne nudi ništa novo. No, kada malo zagrebemo dublje, ispod površine ove igre, možemo uoćiti dosta promjena. One su poboljšale igrivost i stvorile puno bolje iskustvvo nego što je to bilo u naslovu iz 2021. godine

PRIČA NIJE SJAJNA

Znam, znam, kako sam uopće mogao očekivati dobru priču u ovakvoj igri. Iskreno, nisam. Nisam se nadao nikakvoj priči unutar ove igre, no ona postoji. Ako nešto postoji moramo to prokomentirati. Naime priča Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged prikazuje dva glavna lika. Oni su opisani kao heroji koji se moraju suočiti s velikim čudovistima. Prvo će ih morati smanjiti, a onda će ih morati pobijediti u Hot Wheels utrkama. Developeri su odlučili ispričati priču kroz kratke scene koje sadrže fotografije naših protagonista.

Dosta me ovo podsjetilo na crtiće koje sam gledao vikendom kao dijete. Nećemo se lagati dosta je to loše napravljeno, dijalozi su predugi za ovu igru, a i puni su šala koje ili nemaju smislia ili su jako loše. Dobra stvar u cijeloj priči oko ovih scena je što su rijetke, odnosno ne pojavljuju se toliko često koliko bi očekivali. Samim time ne utjeću toliko na iskustvo.

Wheels Unleashed 2 - Turbocharged RECENZIJA TEHIX

UTRKIVANJE JE NAJZABAVNIJI DIO IGRE!

Kao što sam za priču očekivao da će biti loša, tako dam očekivao da će utrkivanje biti dobro. Vrlo brzo mi je utrkivanje unutar Hot Wheels 2 postalo najzabavniji dio igre, i onaj dio u kojem sam najviše uživao. Zasluge se moraju pripisati poboljšanjima i promjenama koje je ova igra doživjela. Vozila su sada podijeljena u klase. Pa tako imamo Drifter klasu, Off-Road i Rocket klasu. Podjela vozila u klase služi kako bi odmah znali kakva nas mašina čeka. Klasa Driftera je, logično, namijenjena driftanju, dok su sva vozila unutar klase Rocket jako brzi. No, ako se odlučite za klasu Rocket budite spremni na jako lošu kontrolu vašeg autića.

Za kraj, imamo Off-Road klasu, koju ćete najlakše prepoznati. Ako vidjeti veliki džip, kvad ili buggy, onda znate da je riječ o off-road klasi. Uz ove tri klase, igra nudi i Balanced, Swift i Heavy Duty klase. Nisam ih sve ponaosob htio analizirati kako vam ne bi kvario doživljaj. Svaki trkači događaj ima označenu klasu koja najviše odgovara toj stazi. Time vam igra predlaže i pokušava olakšati utrke. Treba napomenuti kako vas igra ne prisiljava da koristite tu klasu vozila, već možete uzeti vaš najdraži Hot Wheels i baciti se na utrkivanje.

Wheels Unleashed 2 - Turbocharged RECENZIJA TEHIX

DEVELOPERI SU JAKO DOBRO ISKORISTILI PROSTOR

Nisu za badava developeri stavili opciju unutar igre koja vam sugerira koja klasa vozila je najbolja za koju utrku. Naime, većina staza u Hot Wheels 2 imaju razne dionice. Pa tako s kolnika (plastike) prelazite na off-road dionicu, a onda s nje idete na travnjak za mini golf. U nekim utrkama se čak vozite i po tepihu. Zapravo bi se moglo reći da je upravo odabir klase najvažniji sastojak u vašem receptu za pobjedu.

Wheels Unleashed 2 - Turbocharged RECENZIJA TEHIX

No, vratio bi se još malo na te razne dionice unutar iste utrke. Svaka promjena površine po kojoj vozite se jako osjeti, donosi drastično drugačiju razinu trakcije. Hot Wheels 2 donosi pet različitih okruženja; benzinsku postaju, mini-golf, muzej, arkadu i dvorište. Svaka od ovih pet okruženja su jako dobro iskorištena, a u mnogim utrkama koristi se poseban prostor unutar njega. Tako ćete se utrkivati na radnom stolu unutar benzinske postajte. Nemojte se zavarati promjena okruženja ne donosi samo estetske promjene unutar igre, već i različite prepreke koje su specifične za to područje. Okruženja na PlayStationu 5 izgledaju skroz uredu, vrlo su šarena, a ovim bi se putem zahvalio developerima na uručenoj kopiji za recenziju.

NOVE WAYPOINTS UTRKE!

Waypoints utrke su novitet u Hot Wheels 2: Unleashed Turbocharged. Riječ je o utrkama u kojima je vaš glavni cilj stići do svake kontrolne točke unutar vaše okoline. Ove utrke često nemaju stazu po kojoj vozite, a umjesto toga se od vas traži da se krećete po namještaju ili drugim zanimljivim preprekama. Prepreke su raznovrsne, i mijenjaju se s obzirom na okruženje u kojem se nalazimo. Upravo one pokazuju koliko su developeri išli u detalje s ovim segmentom igre. Waypoints utrke su poprilično drugačije od bilo koje druge vrste utrkama u Hot Wheels 2. One nude određenu dozu raznolikosti, ponajviše zbog trakcije koja se jako razlikuje na tlu od one na stazi.

Wheels Unleashed 2 - Turbocharged RECENZIJA TEHIX

SKOK I ZALET KAO VELIKA POMOĆ U UTRKAMA

Utrke su dobile dvije nove mehanike koje su pridodale dubini utrkivanja i gameplaya. Prva mehanika je skok, i za nju nam je potrebna mala količina mjerača pojačanja. Skakanje može biti poprilično korisno kod izbjegavanja prepreka, ali i kod određenih staza koje imaju dijelove gdje je skok potreban kako bi izbjegla rupa u stazi. Budući da se takve rupe pojavljuju relativno često, skok je mehanika koju morate savladati vrlo brzo.

Sam skok kao mehanika nije previše težak, dapače vrlo je lagan, ali upravljanje mjeračem pojačanja je dosta izazovno. Naime, mjerač pojačanja služi i na ubrzanje, tako da morate uvijek biti spremni na kalkuliranje. Ako propustite skok, odnosno upadnete u rupu ili sa staze, igra vas vraća nazad, što će vas naravno koštati nekolicinu mjesta.

Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged RECENZIJA

Druga nova mehanika je bočni zalet, kojeg možete koristiti za udaranje u druge trkače. Ova mehanika ne uzima toliko našeg pojačanja kao skok ili ubrzanje, ali vam nadodaje još jednu mehaniku koju možete koristiti, i pridodaje potrošnji pojačanja. Mehanika kao takva nije potrebna u utrci kako bi izbjegli nekakve prepreke, već služi samo za izbacivanje vaših protivnika sa staze. Bočni zalet je jako koristan u eliminacijskim utrkama, unutar kojih posljednje plasirani natjecatelji budu eliminirani iz utrke. CPU trkači će također koristiti ovaj potez, što naravno pridodaje igrinoj težini.

MORAŠ SKUPITI SVE… AUTIĆE

Hot Wheels 2: Unleashed Turbocharged donosi puno veći izbor Hot Wheelsa za skupljanje od prvog naslova. Novitet za sve kolekcionare su ATV vozila i motocikli. Osim toga, već sam spomenuo uvođenje klasa kod vozila, tako da je sada skupljanje još zanimljivije. Svaki Hot Wheel kojeg skupite možete i urediti. Ukupna ocjena autića se može povećati što pridodaje raznovrsnosti vozila koje možemo koristiti u utrkama. Nadogradnje možete prilagođavati vašem stilu igre, ali veliki nedostatak je što se razlika uopće ne osjeti. Vi možete nadograditi vaš auto i totalno ga izmijeniti, ali i dalje vam to neće osigurati uspjeh.

Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged RECENZIJA

Unatoč većem broju Hot Wheelsa za skupljanje, skupljanje istih je lošije nego u naslovu iz 2021. godine. Postoje brojni izazovi koje morate dovršiti, a svaki nudi nagradu ako ga ispunite. Izazova ima puno, čak i po dva unutar nekih od utrka u kampanji, ali nagrade nisu baš bajne. Naime, većina nagrada je vezana za uljepšavanje vašeg profila. Pod time mislim na slike profila, oznake, natpise, pozadine, nešto slično kao i u Rocket Leagueu. Ovi ukrasi nisu previše bitni i ne pridodaju apsolutno ničemu, pogotovo ako ne igrate online. Neki od ovih izazova nude vrtnju kotača sreće na kojem se kao nagrada nalaze autići. No, kotači su dosta rijeti pa se nemojte previše radovati.

VELIKI PROBLEM KOD SKUPLJANJA AUTIĆA

Kao što sam već gore objasnio, izazovi vas ne nagrađuju previše. Dobivate dosta beskorisnih stvari. Ako želite otključati Hot Wheelse onda morate trošiti zarađene novčiće u rotirajućoj trgovini. Ona se osvježava kada god hoćete, ali morate dati još malo novčića. Ovdje nailazimo na dva problema. Prvi je taj što morate puno igrati igru kako bi mogli kupovati autiće. Drugi problem je što to nije ni približno uzbudljivo kao otključavanje istih nakon uspješno odrađenog izazova.

Naravno uvijek postoji opcija s gore spomenutim kolom sreće. No, za vrijeme mog igranja igre iz kola sam samo jednom dobio autić, a svaki put ili bodove za nadogradnju ili novčiće. Trgovina isto nije najbolje napravljena. Tajmer koji se osvježava se može platiti, što je pomalo glupo. Često sam čekao da se osvježi i onda doživio sve duplikate, što je razočaravajuće. Smatram da su developeri ovdje zakazali, jer je puno ljepše osvojiti svoj autić nego platiti za isti.

NEKOLIKO RIJEČI O IGRINOJ KAMPANJI I BOSS FIGHTOVIMA

Kampanja uključuje nekoliko borbi s bossovima, a svaka uključuje nekakvo čudovište. Oni poprimaju oblik velikog stvorena na početku startne linije u utrci, ali nisu nekakva pretjerana prepreka. Svaka boss utrka ima mete na stazi, a igračev zadatak je slomiti mete kako bi nanijeli štetu. Glavni neprijatelj ima mjerač koji se s vremenom puni. Ako se mjerač napuni izgubili ste, zato su mete jako bitne, jer one i resetiraju njegov mjerač. Što budete duže vozili utrku, vrijeme za smanjenje njegovog mjerača će biti sve kraće. Upravo to čini ove boss borbe izazovnima, ali opet ne preteškima. Borbi ima malo i sve su identične, tako da nisam previše oduševljen ovim segmentom igre.

Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged RECENZIJA

ZA KRAJ…

Hot Wheels 2: Unleashed Turbocharged je solidna igra. Također je riječ o naslovu od kojeg se nije očekivalo nešto previše. Svakako je pohvalno da je igra ispravila greške koje su bile prisutne u originalu iz 2021. godine. Osim toga, developeri ne samo da su popravili greške, već su ih unaprijedili. Utrkivanje je definitivno najbolji, najzabavniji i najzanimljiviji segment ove igre, što je i logično.

Ostao sam razočaran zbog skupljanja autića i cijelog sustava s novčićima i izazova, ali dobro. Igra ima priču, iako ona nije vrijedna spomena. Sve u svemu smatram kako bi se trebali posvetiti nekim drugim naslovima koji su izašli ovog mjeseca, ali Hot Wheels 2: Unleashed: Turbocharged vam može stvoriti osjećaj nostalgije, ako ste se kao klinac igrali s Hot Wheelsima.

POVEZANO

gta trilogija netflix tehix

Zaigrajte GTA Triology na Netflixu

Antonio Grgurić
ARK
spot_img
the division hearthland tehix
Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged RECENZIJA
PC, PS5, PS4, XBOX S X, XBOX S S, Xbox One, Nintendo Switch
Hot Wheels 2: Unleashed: Turbocharged
DATUM IZLASKA:
19.10.2023.
IZDAVAČ
DEVELOPER
6

OPIS RECENZIJE

Hot Wheels 2: Unleashed Turbocharged je solidna igra. Također je riječ o naslovu od kojeg se nije očekivalo nešto previše. Svakako je pohvalno da je igra ispravila greške koje su bile prisutne u originalu iz 2021. godine. Osim toga, developeri ne samo da su popravili greške, već su ih unaprijedili. Utrkivanje je definitivno najbolji, najzabavniji i najzanimljiviji segment ove igre. Igra ima priču, iako ona nije vrijedna spomena. Skupljanje autića je dosta loše napravljeno.
ALPHA GOLD
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.