Marvel’s Spider-Man 2 RECENZIJA

Igra koja ima najboljih uvodnih sat vremena ove godine!

OBJAVLJENO

Već nakon prvog trailera za ovu igru sam znao kako nas čeka pravo gaming remek djelo. Marvel’s Spider-Man 2 me ni u kojem pogledu nije razočarao. Naravno igra ima neke svoje sitne nedostatke, ali to nije ništa toliko veliko da bi vas spriječilo da ju zaigrate. Marvel’s Spider-Man 2 je recenziran na PlayStation 5, a developeri su se potrudili da maksimalno iskoriste sve što im ta konzola nudi.

MARVEL’S SPIDER-MAN 2 IM NAJBOLJI UVOD IKADA!

Koliko je samo uvodna sekvenca dobro napravljena u ovoj igri. Prvo imate kratak video koji vas podsjeća na sve što se dogodilo prije ove igre. Zatim nas priča upoznaje s našim glavnim protagonistima Milesom Moralesom i Peterom Parkerom. Kako to obično biva sa životima superheroja, nemaju vremena za normalne poslove već moraju spasiti grad.

Prvi boss fight u igri imate nakon 15-ak minuta igranja. Na prvu sam mislio kako je to jako glupo, ali on je toliko dobro napravljen da se nisam mogao žaliti. Osim samog boss fighta, cijela uvodna sekvenca služi kao nekakav uvod u sve nove i stare mehanike. Za vrijeme uvoda fokus nije stavljen samo na gameplayu, pa tako imate dosta cut scena u kojima možete uživati jer su poput filma. Nema smisla da sada pišem sve doživljaje koje je igra probudila u meni, nego ću vam odmah sada reći da igra vrijedi 80 eura.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

BORBA I FINISHERI

Marvel’s Spider-Man i Marvel’s Spider-Man: Miles Morales su imali jako dobru borbu. Ona je bila raznovrsna, s jako puno spravica koje smo mogli koristiti za vrijeme iste. Marvel’s Spider-Man 2 je ostao vjeran takvog borbi, te ju je samo usavršio. Kretanja vaših likova su ostala ista, slično je i s mehanikama. Dakle i dalje možete lijepiti neprijatelje za zidove, možete ih bacati, uzimati im oružje iz ruku, dizati ih u zrak… Ono što Spider-Man 2 radi drugačije od svojih prethodnika su razne naprave koje naši heroji mogu koristiti. Imate dvije vrste kombiniranja, s L1 i s R1. L1 kombinacije poteza su drugačije za Petera i Milesa.

Peter se najviše koristi svojim metalnim paučjim nogama, dok Miles koristi svoje Venom sposobnosti. Za obojicu možete nadograđivati njihove poteze, a i mijenjati ih kako vam se svidi. Dok je kod R1 kombinacije poteza nešto malo drugačije. Naime i Peter i Miles imaju iste naprave koje ispaljuju mrežu. Od sada imate male raketice koje povlače vaše neprijatelje prema gore ili Ricochet Web koji se brzo odbija po neprijateljima koji stoje blizu jedni drugima.

Kombinacije se izvode s pritiskom tipke L1 ili R1 i pritiskom jedne od glavnih tipki na vašem kontroleru. Treba naglasiti kako su ovim potezom developeri maknuli kružni meni, a samim time minimalizirali su bilo kakvo pauziranje za vrijeme borbe. Ogroman plus kod gadgeta je dodaje posebnu dimenziju borbi u Marvel’s Spider-Man 2.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

Finisheri su također doživjeli osvježenje u usporedbi s prošlim naslovima. Oni imaju toliko detalja koje ne možete uočiti iz prve. U nekima su Peter i Miles zajedno, pa nakon uspješnog prebijanja neprijatelja si mahnu ili dignu palac prema gore. Dok u drugima vidite vodu kako izlazi iz usta vaših protivnika, od siline udarca naravno. Finisheri su i dalje režirani, tako da možete uzeti predah od napete borbe dok uživate u scenama. Borba je jednostavna, dinamična i zarazno dobra.

CIJELA IGRA JE KAO FILM

Cijela igra je krcata scenama koje izgledaju kao da su iz filma. Eksplozije, stvari koje lete posvuda, uplašeni ljudi koji bježe, pa čak i Spider-Manovi komentari su vrhunski. Boss fightovi su isto krcati takvih scena, a osim njih općenito su jako dobro dizajnirane i vrlo napete. No, zamjerka je što ih nema puno. Glavni obračuni protiv poznatih neprijatelja nisu toliko česte u Marvel’s Spider-Man 2.

Prvih deset sati igre donijeti će vam samo dva boss figtha. Druga polovica je malo živahnija, kada pričamo o boss fightovima, ali lošija u usporedbi s Marvel’s Spider-Man. Zašto? Jednostavno nema te scene koja može nadmašiti onu sa Sinister Sixom i velikim padom našeg glavnog lika. Naš dynamic duo je jako dobro napravljen. Njihovi zajednički finisheri, koje sam već spomenuo, prikazuju koliko jak odnos imaju Peter i Miles.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

“PETE, WE’RE GONNA HEAL THE WORLD.”

A što reći za priču? Marvel’s Spider-Man 2 ima sjajnu priču koja se u prvih sat vremena pozabavila temom kombiniranja privatnog života i odgovornosti kao superheroja. Jasno se vidi da je Peter učitelj Milesu i da je to samo još jedna odgovornost koju on mora nositi na leđima. Vjerojatno mislite da je to klasična tema iz stripova koja se već godinama ponavlja u svim superherojskim igrama.

No, ovaj se naslov izvukao zbog svoje dinamičnosti koja se dobiva izmjenjivanjem dvaju likova. Ne možete svaku misiju odraditi s oba Spider-Mana, što je dobro, jer ponavljam, pridodaje igrinoj dinamičnosti. Kasnije u priču dolazi Harry Osborn, Peterov najbolji prijatelj koji boluje od teške bolesti.

Harry se vraća s putovanja po Europi i izliječen je od svoje bolesti. Tada se čini kao da je sve savršeno u Parkerovom svijetu, no vrlo brzo nas igra upoznaje s velikim problemom – Kraven the Hunter. Kraven dolazi u New York loviti. Do jednog od zapleta u priči dolazi kada Miles Morales sretne Martina Leeja koji mu je ubio oca. Nakon toga dolazi do nekoliko zapleta u priči. Peter saznaje da se Harry izliječio pomoću izvanzemaljskog sluzavca, a ne pomoći lijekova i rehabilitacije.

Priča zatim stavlja fokus na njega i njegove obveze kao zaštitnika New Yorka. Sve u svemu ne želim previše ulaziti u igrinu priču, jer vam ne želim upropastiti doživljaj. Marvel’s Spider-Man 2 ima jako dobro posloženu priču, isto kao i likove s kojima se stvarno možete povezati na emotivnoj razini. Priča traje nekih 20-ak sati, a pohvalno je što nema rastezanja, niti ubrzavanja iste. Igrin kraj je pomalo ostao nedorečen. Nije to bio kraj kojim se završava serijal. Na kraju kao da smo se vratili na početak.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

WINGSUIT, FAST TRAVEL I SUPER SLING SHOT

Developeri nisu htjeli da kretanje New Yorkom bude sporo, dosadno i jednostavno. Odmah na početku nas igra upoznaje s velikom novosti – Wingsuit. Mehanika je jako dobro osmišljena i napravljena. Samim time wingsuit može biti nadograđen. Pa tako možete bolje upravljati istim ili pak postići veće brzine. Rezultat je ugodno i zabavno iskustvo kretanja po ulicama New Yorka. Fast travel je nenormalno brz, usudio bi se reći i najbrži fast travel ikada. Za samo dvije sekunde možete biti gdje god hoćete.

Ne brinite se neće dobiti crni ekran za vrijeme fast travela! Scena se prebaci na 3D okoliš, a odmah nakon toga ste na željenom mjestu. PlayStation 5 kao da je bio dizajniran za potrebe ove igre. Za kraj sam ostavio Super sling shot. Njih možete naći na mapi, a svrha im je vrlo jednostavna, dobivanje momentuma i brzine. Najčešće stoje u blizini mostova, kako bi se Spider-Mani mogli prebaciti preko vode. Sviđa mi se Insomniacov fokus na brzom kretanju po gradu. Igra stalno ostaje brza, dinamična i jako zabavna.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

PONOVNO SU PRISTUNE MARY JANE MISIJE

Marvel’s Spider-Man je bio poznat po famoznim misijama s Mary Jane. Igrači nisu bili oduševljeni tim misijama, dapače smatrali su ih jako dosadnima i lošima. Marvel’s Spider-Man 2 je odlučio vratiti te misije. Ovoga puta one su zanimljivije, ali prelagane. Mary Jane koristiti pištoljčić kojim može srediti neprijatelje brže od oba Spider-Mana. Pomalo je nelogično na se Spider-Man s istim protivnikom muči nekoliko sekundi, pa čak i punu minutu, dok kada igrate kao Mary Jane trebate samo pritisnuti jednu tipku i tu je problem riješen.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

Osim toga malo sam razočaran stealthu. Mislim ostao je isti kao u dvije prethodne igre, ali očekivao sam puno bolji i teži sustav. Nije ovo loš stealth, samo što naše protivnike čini iznimno glupima. Nemojte me krivo shvatiti iskorištavao sam njihovu glupoću što sam više mogao, ali jednostavno to nije to. Ne možete mi reći da 5 osoba koje vise s vaše mreže ne upadaju u oko vaših neprijatelja. Osim toga, kada im želite odvući pažnju ispaljivanje mreže, oni nikada neće pogledati odakle je ta mreža ispaljena, već će slijepo pratiti zvuk koji je proizvela. I dalje je prisutan indikator koji vam govori da se možete ili se ne možete riješiti neprijatelja na tihi način.

MALI MILIJUN KOSTIMA

Kostimi su jedan od glavnih razloga zašto bi trebali raditi sporedne misije. Naravno osim ako vas stvarno zanima priča iza njih ili samo želite skupiti XP. Marvel’s Spider-Man 2 nudi oko 60-ak različitih kostima, plus za svaki od njih imate 4 posebna dizajna. Dizajnovi su isti samo je riječ o drugim kombinacijama boja. Ako odlučite otključati samo odijela za vrijeme glavne priče, nećete doći ni do brojke od 30 odijela.

Dizajnovi su zanimljivi, šareni, pa čak i privlačni. Naravno od svih, barem je 10-ak malo pretjerano, ali nema veze, o ukusima se ne raspravlja. Osim samo izgleda, neki kostimi imaju posebne opcije. Naime, ako otključate i koristite Milesov kostim iz Into The Spiderverse dobivate opciju posebnih animiranih pokreta istih kao iz filma. Kostimi su još jedan veliki plus ove igre.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

ATRAKTIVNA GRAFIKA

Mislim da apsolutno nitko nije iznenađen činjenicom da Marvel’s Spider-Man 2 ima atraktivnu grafiku. Naravno da igri doprinosi to što je rađena isključivo za PlayStation 5. Pohvalno je što su u Insomniacu uspjeli zadržati igru na 60 sličica u sekundi. Igra je jako glatka i stabilna, nema usporavanja. Ako vam to nije dovoljno i želite još brži rad igre, možete aktivirati opciju igranja na 120Hz ekranu. Izgled likova mi se sviđa, ali mi jako smeta ona promjena Petera Parkera i Mary Jane. Nekada imam osjećaj kao da samo na to obraćam pažnju. Uz to Peter izgleda puno mlađe nego što bi trebao.

Marvel's Spider-Man 2 RECENZIJA

ZA KRAJ…

Marvel’s Spider-Man 2 je vrlo lako najbolja Spider-Man igra iz serijala. Naslov je ispravio sve greške koje su imali njegovi prethodnici, ali ne samo da je ispravio greške, dodao je još novih stvari kojima je otišao stepenicu više. Borba je raznovrsna, fluidna, neprekidna i dinamična. Igra je brza, isto kao i putovanje od točke A do točke B. Priča je jako dobro posložena, nije preduga, nije ni prekratka. Jedina veća zamjerka je prelagan stealth sustav i prevelika moć koju posjeduje Mary Jane. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti nekakav DLC koji bi mogao popraviti neke od tih grešaka. Sve u svemu Marvel’s Spider-Man 2 je prava gaming poslastica!

POVEZANO

GTA 6

GTA 6 TRAILER IZLAZI SLJEDEĆEG TJEDNA

Luka Grgurić
path of exile 2 tehix
spot_img
eminem skin fortnite tehix
PS5
Marvel's Spider-Man 2
DATUM IZLASKA:
20.10.2023.
9

OPIS RECENZIJE

Marvel's Spider-Man 2 je pravo gaming remek djelo. Insomniac je ovim naslovom ispravio sve greške koje su imala prijašnja dva Spider-Man naslova. Grafički igra izgleda predivno. Što se borbe tiče ona je dinamična, brza i raznovrsna. Priča je složena jako dobro, nije ni predugačka ni prekratka. Velika zamjerka je igrin stealth sustav koji je i dalje vrlo jednostavan.
 ALPHA DIAMOND
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.