Ghostrunner 2 RECENZIJA

One hit is all it takes...

OBJAVLJENO

Ghostrunner 2 je odličan primjer dobrog nastavka u gaming svijetu. Ono što nastavke čini dobrima je povratak svega što su igrači zavoljeli u prvom dijelu, ali i ispravak svih grešaka. Osim toga, nastavak treba imati nešto svoje što ga čini boljim od svog prethodnika. Ghostrunner 2 upravo to uspijeva izvesti. I dalje je riječ o naslovu kojeg igramo iz prvog lica, one-hit-kill slasher u kojoj se sve odvija brzo. Igrač mora brzo skakati, klizati, kretati se, ubijati… Ako igrač ne može to napraviti, brzo će umrijeti. Kada ovom svemu dodate razrađeni svijet, izvrsnu raznolikost razina, odlične boss fightove i snažnom glazbenom podlogom, dobivate vrlo dobru igru.

PRIČA JE U VEĆEM FOKUSU NEGO U PRVOM DIJELU

Ghostrunner 2 počinje nedugo nakon događaja iz prve igre, koju su developeri saželi u kratkom videu. Priča, ovaj put, ima puno veću ulogu i developeri su se puno više posvetili istoj. Prije svake nove razine, isto kao i poslije njih, igra vas vraća u središte planiranja vaših operacija. Tamo možete razgovarati s vašim kolegama ili se možete nadograditi. Ghostrunner 2 jako dobro priča pozadinske priče vaših kolega, i to čak ide to te granice da uživate u dijalozima s njima jer želite saznati nešto više.

Zoe je naša prijateljica iz prvog dijela koja je našem protagonistu pomogla pronaći ljudskost u sebi. Saul je liječnik koji se brine o našem zdravlju i popravcima. Kira je briljantna znanstvenica upitnog morala koja je radila za drugu stranu. E sada, nije to ona RPG povezanost s likova koja izgrađuje svijet, ali su interakcije s istima odlične kako bi nas dodatno upoznale s ulicama Dharma Cityja.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

ONE HIT IS ALL IT TAKES…

Ghostrunner 2 je vrlo sličan prvom, jedan udarac, jedno ubojstvo. Isto vrijedi za vas i vaše neprijatelje. Naravno da upravo takva borba pridodaje igrinoj dinamičnosti. Jurnjava po pažljivo izrađenim borbenim arenama dok pokušavate izbjeći sve što vaši neprijatelji bace na vas, a istovremeno trebate smanjiti udaljenost između vas i vaših neprijatelja. Ako ćete umirati često (kao ja) onda će vam se svidjeti što je dizanje iz mrtvih brzo. Nema tu crnog zaslona, štekanja ili bilo kakvog oblika zastajkivanja, barem na PlayStation 5 konzoli na kojoj sam igrao Ghostrunnera.

Također možete umrijeti 10 puta, a i 50+ puta na istoj razini, igra vam neće zamjeriti. Nije prisutan nikakav osjećaj frustracije, jer vas igra baš i ne kažnjava previše. Ako ste igrali Hotline Miami, ova će vas igra dosta podsjetiti na taj naslov, samo što je ovo 3D i ima sve vrste mobilnosti koje vam omogućuju razne kombinacije izbjegavanja metaka i vaših protivnika.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

DVIJE ZNAČAJNE PROMJENE KOJE SU UTJECALE NA GAMEPLAY

Igrina srž je ostala identična, ali postoji nekoliko značajnih promjena koje su utjecale da gameplay ipak bude malo drugačiji u Ghostrunneru 2. Prva promjena je mjerač izdržljivosti koji upravlja našom sposobnošću blokiranja napada i izbjegavanja. Blokiranje je vrlo važno za igru u kojoj je samo jedan udarac dovoljan da morate sve započeti ponovno, ali izbjegavanje neprijatelja još uvijek je način koji trebate koristiti. Ghostrunner 2 od igrača traži dosta kalkuliranja i planiranja upravo zbog mjerača izdržljivosti.

Još kada tome dodate napade koje ne možete blokirati nego ih morate izbjeći, igra može biti vrlo izazovna. Sve u svemu nadogradnja opcije za blokiranje je jako dobra. Prije ste mogli samo u pravom trenutku parirati vašem neprijatelju, dok sada možete držati tipku i blokirati. Neke boss fightove to čini dosta lakšima, ali i puno zabavnijima. Jednostavno imate više opcija kao igrač, a to vam naravno ojačava iskustvo koje dobijete za vrijeme igranja.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

SHURIKENI SU SE VRATILI!

Shurikeni su se vratili, ali su sada dostupni na zahtjev, dok su prije bili ograničeni vremenom. Upravo oni igraču dodaju opciju napada iz daljine koji je jak i efektivan, ali ga ne možete stalno koristiti tako da je kontroliran od strane developera. Vrlo ga je zabavno koristiti na velikim neprijateljima kao što su dvonožni mehovi. Kada ih pogodite vaš se shuriken pretvara u točku za koju se možete uhvatiti, što vam omogućuje da na brzi način dođete do robota.

Ghostrunner dobiva još nekoliko drugih posebnih sposobnosti i ultimativnih tehnika. One se dodaju u njegov arsenal, a prva od njih je vještina Shadow. Shadow vam omogućuje da postanete nevidljivi i stvorite svog dvojnika na mjestu gdje ste aktivirali sposobnost. Druga vještina je Flux, koja vam omogućuje ispaljivanje laserske zrake na nekoliko sekundi kako bi s lakoćom mogli obrisati velike grupe neprijatelja.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

SUSTAV NADOGRADNJE JE PUNO JEDNOSTAVNIJI

Srećom, skill tree više nije kao slagalica u kojoj morate slagati blokove. Taj način nadograđivanja je bio dosta konfuzan. Sada je napredovanje vještina puno jednostavnije, s time da prirodno otključavate razne žetone koji služe za poboljšavanje našeg Ghostrunnera. Žetone otključavate kroz igranje kampanje. Također možete kupiti koje god čipove želite, ali da biste ih opremili na svojoj matičnoj ploči, morate imati dodatne utore. Ovdje su developeri bili lukavi, naime, dodatne utore možete pronaći na svakoj razini, ali su oni skriveni. One služe igraču kao poticaj za istraživanje tajni svake razine.

Samo što u Ghostrunneru 2 ako pronađete skriveno područje dobivate nešto što vam je poprilično korisno, dok u drugim igrama pronađete neki kolekcionarski predmet. Žetoni nisu dosadni, nekako sam uvijek bio znatiželjan pri povratku u bazu jer oni stvarno olakšavaju daljnje igranje i stvaraju promjene koje su vidljive. Tu ponovno dolazimo do slobode i kalkuliranja koju ova igra traži od igrača. Možete nadograditi shurikene, te ste onda opasniji s distance, ali možete nadograditi vaše vještine mačevanja kako bi olakšali vašu borbu prsa o prsa s neprijateljima.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

RAZNOLIKI GAMEPLAY

Različiti stilovi igranja se mogu podijeliti na: borbene arene, parkour i motociklističke segmente. Ono što Ghostrunner 2 čini zanimljivim je varijacija između tih stilova. Zbog cijelog sustava gdje je jedan udarac dovoljan za vašu smrt, igra postaje mrvicu taktična. Morate shvatiti s koje strane je bolje pristupiti, koje neprijatelje trebate prvo eliminirati, kojeg od njih možete uništiti s nekim okolišnim opasnostima koje se nalaze na toj razini i tako u krug.

Svaki vaš susret s neprijateljima je nevjerojatno zadovoljavajuća kombinacija planiranja i izvedbe, začinjena sa svima nam dragom improvizacijom. Što se parkoura tiče, puno toga je ostalo staro. I dalje su prisutne duge dionice za trčanje po zidu, brušenje po tračnicama, ljuljanje i hvatanje. Nekada ćete trebati upotrijebiti shuriken da napajate uređaje, a zatim morate brzo prijeći preko istog ili u suprotnom padate u sigurnu smrt.

Ghostrunner 2 RECENZIJA TEHIX

ZA KRAJ…

Očekivao sam da će Ghostrunner 2 biti copy-paste prvog dijela, ali igra me ugodno iznenadila. Stvarno sam mislio kako developeri ništa ne mogu dodati u igru što već nismo vidjeli i što bi moglo poboljšati gameplay. Dvica uzima sve segmente koje je prvi dio napravio dobro, samo što ih nastavak nadograđuje i podiže na potpuno novu razinu. Igra je strašno brza, borba ima određenu dozu težine, a potreba jednog udarca za smrt je uvijek zanimljiva.

Parkour klizi koliko je dobro optimiziran, pogotovo na PlayStation 5 konzoli. Priča je dosta dobra, s obzirom na to da se ni ne očekuje nešto previše od priče u ovakvoj igri. Pozadinske priče svih likova su dobro napisane. Motociklističke sekvence koje ova igra nudi su možda najuzbudljivije scene ove godine, uz Marvel’s Spider-Man 2 naravno. Mislim kako obožavatelji prvog Ghostrunnera nisu mogli zamisliti bolji nastavak od ovog.

POVEZANO

GTA 6

GTA 6 TRAILER IZLAZI SLJEDEĆEG TJEDNA

Luka Grgurić
path of exile 2 tehix
spot_img
eminem skin fortnite tehix
PC, PS5, XBOX S X, XBOX S S
Ghostrunner 2
DATUM IZLASKA:
26.10.2023.
DEVELOPER
8

OPIS RECENZIJE

Ghostrunner 2 je igra koja me ugodno iznenadila. Nisam previše očekivao od nastavka, ali izgleda da sam treba. Igra je uzela sve segmente koje je prvi dio dobro napravio i poboljšala ih. Ghostrunner 2 je jako brz, samo jedan udarac je dovoljan da umrete i da morate krenuti iz početka. Igrača se tjera na kalkuliranje i razmišljanje kako srediti sve neprijatelje bez da umrete.
 ALPHA DIAMOND
Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.
Ghostrunner 2 RECENZIJA