Kobeee! – NBA 2K24 RECENZIJA

OBJAVLJENO:

NBA 2K24 donio je neke manje promjene u serijal, no većina toga je ostala ista kao prošle godine. Prije svega, zahvaljujemo se distributeru (CD Media) koji su nam uručili PlayStation 5 verziju ove igre. NBA 2K serijal nema niti jednog konkurenta na tržištu, samim time developeri se ne moraju dokazivati. Developeri ni ne moraju raditi prevelike promjene jer ih nitko ne kopira, sve što naprave ili dodaju je unikatno i takvo što do sada nismo vidjeli. Osim ako je kopija prošlogodišnje igre. Možemo reći da je takav slučaj ove godine, NBA 2K24 je novi nastavak koji ima minimalne novitete i promjene. Noviteti su zanimljivi, no jesu li dovoljni?

OBLJETNICA SERIJALA I PROPLAY TEHNOLOGIJA

Ako niste znali, a vjerojatno niste, NBA 2K serijal ove godine slavi 25. obljetnicu. Sigurno je da će u jednom trenutku biti neki poseban promo ili event posvećen rođendanu ovog serijala. No, odmah vam mogu reći da developeri nisu uveli nekakve prevelike promjene u samu igri, ali i ove promjene su dosta zanimljive. Najveća promjena je ProPLAY tehnologija. Prije detaljnije priče o ProPLAY tehnologiji treba spomenuti onu situaciju s PC-ja. Nažalost tu ide velika zamjerka ovog serijala, jer su tretirali PC platformu kao slabiju i lošiju. No, mi smo igrali NBA 2K24 na PlayStation 5 konzoli tako da se držimo nje. Činjenica je da su neke stvari dostupne samo u next-gen verzijama, a jedna od njih je upravo ProPLAY tehnologija. Pa konačno što ona to nama pruža u NBA 2K24. ProPLAY tehnologija zapravo snima pokrete i ponašanje NBA igrača u stvarnim utakmicama i prebacuje ih u igru. Ovoga puta se ne radi samo o pukoj priči koja nije vidljiva unutar igre. NBA 2K24 je pun trenutaka u kojima imate osjećaj da gledate košarkašku utakmicu. Sve što možete napraviti s vašim igračima je puno prirodnije, kada nekoga ankle brakeate imate osjećaj kao da ste to stvarno napravili. Šutevi i izbačaji, pa i zakucavanja su najbolja koja je serija ikada vidjela.

Kobeee! - NBA 2K24 RECENZIJA TEHIX

GRAFIKA I MODELI IGRAČA

S obzirom na to da je sada skoro svaka nova igra grafički vrlo dobro odrađena. Kada bi usporedili grafiku i modele igrača s onima od prošle godine, zapravo se nije baš puno promijenilo. Neki modeli izgledaju malo bolje nego prošle godine, neki imaju nove frizure, a neki izgledaju potpuno isto. Naravno ove kritike ne znače da je ova igra grafički loša. Još ako ju zaigrate na dobrom TV-u ili monitoru stvarno ćete uživati u igri.

Kobeee! - NBA 2K24 RECENZIJA TEHIX

PROŽIVLJAVANJE KOBEJEVE KARIJERE

Ovakvi dodatci u igrama su uvijek dobrodošli. MotoGP 22 imao Nine Seasons uz koji smo proživljeli karijeru velikog Valentina Rossija. NBA 2K23 imao je Jordanove izazove koji su nas isto vratili u neke legendarne Jordanove utakmice. NBA 2K24 nas podsječa na Black Mambu i njegovu dominaciju ligom. Ove godine igra nas prvo vraća u utakmicu iz 2001. godine. Riječ je o četvrtoj utakmici, polufinala zapadne konferencije. Kobe Bryant nije sjeo ni minute na klupu te utkamice, a to se vidi i po njegovoj statistici. Kobe je zabio 48 poena i upisao 16 skokova. Time je zabilježio svoj najbolji nastup u NBA Playoffsima. Nažalost developeri nisu dodali onu ludu utakmicu protiv Toronta. Utakmica je to iz 2006. godine kada je Kobe pokazao da nije s ovog planeta. 81 poen, od toga 42 iz igre, 18 iz slobodnih bacanja i čak 7 trica (21 poen). Black Mamba je tada proveo 41 minutu i 56 sekundi na parketu. Luda je glava bio Kobe i svim fanovima ovog sporta on nedostaje. Što se ovog moda tiče u usporedbi s prošlom godinom puno je manje izazova nego u NBA 2K23.

Kobeee! - NBA 2K24 RECENZIJA TEHIX

MYCAREER I MYTEAM

MyCAREER i MyTEAM su dva najigranija moda u svakom NBA 2K naslovu. Žalosno je što su ova dva moda preuzele mikrotransakcije u potpunosti, no o tome ćemo kasnije. MyCAREER je totalno izgubio svoj smisao kao mod u kojem kreće od nule i postajete najbolji košarkaš svih vremena. Ako odlučite biti pošteni i svoju karijeru gradite od nule bez i malo pomoći od uplaćivanja VC-a trebat će vam jako dugo. Krenete li tim putem možete zaboraviti na uživanje u igri i igranje bilo koje druge igre. Ono što sam htio reći da takav način igranja MyCAREER moda uzima jako puno vremena. Ako su developeri odlučiti da tu žele zaraditi najviše novca, tako će i biti. Za vrijeme pisanja ove recenzije možete otiči u susjedstvo koje već sada ima hrpu igrača ocijenjenih s 99, dok će vaš igrač biti ocijenjen sa 60, maksimalno 70. Velik je to problem ovog moda, zbog kojeg, iako je igran, iz godine u godinu mu se smanjuje broj igrača. Što se MyTEAM moda tiče, manje-više priča je ista. Samo što ovdje novce trošite na paketiće u nadi da ćete dobiti karticu s visokim ocjenama i onda dominirati s takvim timom. Ukratko oba ova moda su Pay-to-win i jednostavno vam ne mogu preporučiti da ih zaigrate. Moja preporuka je da se držite igranja protiv vaših prijatelja i Mamba Momentsa.

VADI KUME KEŠ, KEŠ

Mikrotransakcije su definitivno jače nego prošle godine. Bojim se da vam početnih 80 eura koje trebate dati za igrinu običnu verziju neće biti dovoljno ako želite biti donekle konkurentni u bilo kojem online modu. Ne znamo do kada će developeri činiti to što čine, no jedno je sigurno, ove godine žele zaraditi kao nikada do sada. Što god da želite napraviti unutar ove igre trebate platiti virtualnom valutom pod nazivom VC. Samim time se možemo vratiti na priču o nepoštenom sustavu napretka. S jedne strane imate igrača koji pokušava uživati u igri, te je uložio puno svog slobodnog vremena da dođe do tog određenog ratinga. S druge strane imate kuma koji je izvadio keš i platio da njegov lik ili tim bude dobar. Njemu mogu parirati samo isti kao on. Mikrotransakcije su najveći problem ove igre, uz činjenicu da ako ne posjedujete next-gen konzolu igrate skoro pa istu igru kao prošle godine.

Kobeee! - NBA 2K24 RECENZIJA TEHIX

NIJE SVE TAKO CRNO…

Dolazimo do kraja recenzije gdje vam trebam preporučiti igru ili reći da se strpite još malo. NBA 2K24 je naslov koji donosi poneku novinu, no samo na trenutnu generaciju konzola. Ako ne patite od zanimljivih scena dok “greenate” šut ili od zabavne mini igre u kojoj morate pritisnuti kocku ako želite zabiti alley-oop, nema potrebe za kupovinom NBA 2K24. Barem ne još. Ako ste igrač koji najviše voli pozvati ekipu i uživati u malo natjecanja među vama, sačekajte Božić i akcije. Do tada uživajte u NBA 2K naslovu kojeg posjedujete. No, naravno ako ste veliki zaljubljenik u ovaj serijal, pretpostavljam da vam moja preporuka nije ni potrebna, te da već igrate ovu igru i uživate u njoj.

Lario Kremer
Lario Kremerhttps://tehix.hr
Glavni urednik portala Tehix. Ljubitelj dobrih priča, misterija i lijepe grafike u igrama, a Assassin's Creed mi teče venama 😆.
NBA 2K24 donio je neke manje promjene u serijal, no većina toga je ostala ista kao prošle godine. Kada bi usporedili grafiku i modele igrača s onima od prošle godine, zapravo se nije baš puno promijenilo. No, igrin najveći problem su mikrotransakcije kojih nikada nije bilo više.

POVEZANO

spot_img
NBA 2K24 donio je neke manje promjene u serijal, no većina toga je ostala ista kao prošle godine. Kada bi usporedili grafiku i modele igrača s onima od prošle godine, zapravo se nije baš puno promijenilo. No, igrin najveći problem su mikrotransakcije kojih nikada nije bilo više. Kobeee! - NBA 2K24 RECENZIJA