Kako iskoristiti svoj stari mobitel da opet bude koristan

Pametni telefon je potrošna roba. Mijenjamo ih često, što zbog potrebe, što zbog pomodarstva. Ako se razbiju, obično ih bacimo. Možemo ih pokloniti (obično ih uvalimo članovima obitelji), a možemo i prodati. Barem za takve gadgete uvijek ima interesa. Postoje, međutim, načini da stari smartfon i dalje bude izuzetno koristan, jer su oni prije svega moćna minijaturna računala. Kao takvi, mogu zamijeniti mnoštvo različitih elektronskih uređaja, a evo i kako.

Pretvori stari smartfon u nadzornu kameru

Ako planirate kupiti novi pametni telefon ili tablet, ne morate se riješiti staroga. Zapravo, mogao bi biti jako koristan ako ga pretvorite u nadzornu kameru, čiji ćete zapis gledati na zaslonu svog računala ili laptopa. Na Google Play Store postoje brojne aplikacije za tu namjenu, besplatne su i vrlo jednostavne za instalaciju. Sve što je potrebno jest omogućiti preuzetoj aplikaciji pristup kameri mobitela i prostoru za pohranu. Nakon toga je smjestite na odgovarajuće mjesto s kojeg želite snimati okolinu i posao je gotov. To je kudikamo jeftinija opcija nego kupnja i postavljanje prave sigurnosne kamere, a na isti ćete način nadgledati kuću, dvorište ili poslovni prostor. Samo znatno jeftinije.

Igranje igara na starom mobitelu

Koliko vam traje baterija, ako stalno igrate igre na mobitelu? Ne morate dati odgovor na ovo pitanje. 🙂 Umjesto da trošite svoj novi mobitel na igre, u tu svrhu bolje koristite onaj stari. Postoje bezbrojne besplatne igre na Google Play Storeu ili App Storeu, a većina njih uopće ne zahtijeva vrhunske performanse, bez obzira igrate li Subway Surfers ili neku iCasino igru. Pa zašto onda ne iskoristiti ono što vam se nudi? Izvalite se na kauč i opletite po igrama!

Pretvorite svoj stari Android u prijenosni skener

Ukoliko nemate skener, Office Lens je Microsoftova aplikacija koja će pomoću objektiva kamere svaki pametni telefon pretvoriti u džepni skener. Office Lens nudi tri načina rada : – Dokument, Zaslonska ploča, Fotografija ili Posjetnica. Dokument daje najbolje rezultate za sitan tekst i detalje. Zaslonska ploča je korisna za snimanje bilježaka jer će prilagoditi pozadinu da ne bude presvijetla i da tekst bude čitak, a posjetnica pojednostavnjuje izdvajanje podataka za kontakt i njihovo spremanje na popis kontakata. Aplikacija će automatski obrezati i prilagoditi sliku kako bi jasno zadržala glavni sadržaj. Ovo u praksi znači da svoje dokumente nećete više morati nositi u knjižare ili kopiraonice, nego jednostavno skenirati kamerom mobitela i spremiti kao pdf ili neki drugi odgovarajući zapis.

Iskoristite stari mobitel kao nadzornu kameru za vaš automobil

Znamo da svaki iole noviji Android mobitel posjeduje dobru kameru (često bolju nego u kupovnim dash kamerama) i dodatne senzore kao što su GPS, žiroskop ili akcelerometar. Kako bi Android pretvorili u „dash cam“, možete se poslužiti aplikacijom Nexar koja je kreirana upravo u te svrhe. Potrebno je postaviti uređaj u automobil, tako da zadnja (glavna) kamera bude usmjerena ka vjetrobranskom staklu, odnosno usmjerena na cestu. Zatim instalirate aplikaciju, i to bi bilo to.

Aplikacija koristi kameru za snimanje ceste, GPS prati točnu lokaciju i brzinu automobila, žiroskop i akcelerometar za određivanje ubrzanja, skretanja i naglog kočenja. Aplikacija može raditi i u pozadini, pa je moguće nesmetano koristiti navigaciju, slušati glazbu ili koristiti neku treću aplikaciju namijenjenu putovanju.

Antonio Grgurić
Antonio Grgurićhttp://www.tehix.hr
Ljubitelj RPG igara i GTA serijala. Veliki zaljubljenik u hardver!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here