Jane Foster kao Thor

Moć Thora pripast će Jane Foster (Natalie Portman), ali ova priča potječe iz stripa. Dugo očekivana prva najava za Thor: Love and Thunder izašla je u ponedjeljak. Obožavatelji su dobili prvi pogled na Jane Foster s Mjolnirom kao novi Mighty Thor. Ali kako Jane može biti novi Thor? Odgovor leži u inspiraciji filma – Marvel Comics.

Povratak Natalie Portman kao Jane Foster prvi put je najavljen na Marvelovom panelu na San Diego Comic-Conu 2019. Kada je Waititi predstavio Portman, spomenuo je priču iz stripa koju je čitao dok je Thor Ragnarok bio u produkciji – The Mighty Thor Jasona Aarona. Tko je Jane Foster u stripovima? Zašto je ona vrijedna Mjolnira? Što se dogodilo Thoru?

U stripovima i ovom članku, Thor, Odinov sin, zbog jasnoće se naziva Odinson.

Jane Foster postaje Thor

U stripu Thor: God of Thunder #12, Jane je dijagnosticiran rak dojke i započela je s liječenjem. Tijekom priče Original Sin iz 2014., Nick Fury je šapnuo nešto što je naučio od Watchera Thoru Odinsonu. Prošle su godine u stvarnome svijetu prije nego što se otkrilo ono što mu je Fury rekao, ali učinak je odmah bio razoran i dugotrajan. Odinson je ispustio čekić, nije ga mogao ponovno podići, koliko god se trudio. Thor više nije bio vrijedan. Frost Giants su pokrenuli žestoki napad na Zemlju, tamna se figura sagnula i podigla čekić koji ju je pozvao – žena, a jedino ime koje je dala bilo je Thor Goddess of Thunder. Thorovo lice bilo je maskirano, njezin identitet skriven od svih, čak i od Odina, ali s vremenom saznajemo da je Jane Foster ta koja je bila dostojna rukovati čekićem.

  • Jane Foster Thor Tehix 1
  • Jane Foster Thor Tehix 2
  • Jane Foster Thor Tehix 4
  • Jane Foster Thor Tehix 5

Jane Foster vrijedna Mjolnira?

Kao Thor, Jane je imala istu nadljudsku snagu, brzinu, izdržljivost, let i moć munje kao Odinson. Dok je letjela na Zemlju kako bi pronašla ledene divove nakon što se preobrazila u Thora, osjetila je kako je Mjolnir vodi i u letu i u bitci. Njezin odnos s čekićem je s vremenom samo postajao jači. The Goddess of Thunder uspjela je promijeniti Mjolnirov smjer usred bacanja, sposobnost koju čak ni Odinson nije imao. Tada je shvatio da je čekić odabrao novog Thora, dostojnog heroja. Vjerovao je njegovoj procjeni.

Jane se suočava sa svojim neprijateljima

Poput Odinsona, Jane se vrlo brzo našla upletena u važne bitke. Njezin prvi put kada je zamahnula čekićem bilo je protiv Malekitha i Frost Giantsa, nakon čega su ubrzo slijedili Absorbing Man, Titania i The Destroyer of Asgard. Međutim, svaki put kada je Jane uzela Thorov čekić, transformacija je izbacila kemoterapijski tretman, odnosno “otrov”, iz njezina tijela. Tako je njeno ljudsko tijelo ostalo uništeno neliječenim rakom. Pokazalo se da je njezin najveći neprijatelj vrijeme jer je njeno tijelo nastavilo propadati.

Jane Foster Thor Tehix 8
IZVOR: Marvel (marvel.com)

Thor se nastavila boriti u mnogim važnim bitkama sve dok joj nije ponestalo vremena. Strange je upozorava da će ju još jedna transformacija u Thora ubiti. Ali kada se pojavio neprijatelj kojega je samo ona mogla pobijediti, Jane je dovršila tu konačnu transformaciju i umrla kao pravi heroj. Oživljena je kombinacijom snaga All-Fathera i Odinsona, koji je ponovno bio dostojan posjedovati moć Thora.

The Goddess of Thunder u MCU

Nažalost nemamo puno informacija o Jane Foster unutar MCU-a. Hoće li Jane oboljeti od raka ili će Hemsworthov Thor odjednom biti proglašen nedostojnim (što se čini malo vjerojatnim s obzirom na njegovu priču u Avengers: Endgame), oboje su za sada potpuni misteriji. Ali bez obzira na razlog zašto je Portman uzela čekić u Thor: Love and Thunder, ona će biti vrijedna.

Jane Foster Thor Tehix 6
IZVOR: Marvel (marvel.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here