Dell predstavio novu Latitude 5000 seriju – najodrživija prijenosna računala do sad

Novi održivi materijali inkorporirani u uređaje i ambalaže osmišljeni su da pomognu u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Tvrtka Dell Technologies (NYSE: DELL) predstavila je nove proizvode od održivih materijala kako bi pomogla u rješavanju rastućih problema vezanih uz otpad i ograničenost resursa. Nova Latitude 5000 serija uređaja temelji se na inovativnoj uporabi održivih materijala i reciklirane plastike koja bi u protivnom završila u svjetskim oceanima. Osim komponenata računala i radnih stanica, novo pakiranje sačinjeno je u od obnovljivih materijala te se u potpunosti može reciklirati.

Ovi novi proizvodi i materijali nadovezuju se na nedavno predstavljen Dell Concept Luna – ambiciozan prototip koji istražuje revolucionarne dizajnerske ideje za manju upotrebu materijala i resursa tijekom proizvodnje i stvaranje više recikliranih materijala u opticaju. Novi dodaci podupiru nastojanja tvrtke Dell u postizanju svojih ciljeva održivosti, istovremeno pružajući više izbora za korisnike koji sve više daju prioritet okolišu prilikom donošenja odluka o kupnji.

„Misija tvrtke Dell Technologies je stvoriti tehnologiju koja pokreće ljudski napredak. Inspirirani smo mogućnošću da promijenimo stvari na bolje za naše buduće generacije. To je jasno u novim načinima na koje dizajniramo i pakiramo naše proizvode kako bismo pomogli u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, otpada i štetnih emisija. Nadograđujući našu politiku kružnog vodstva, idemo korak dalje – kontinuirano ispitujemo, preispitujemo i promišljamo svaki korak životnog ciklusa proizvoda kako bismo isporučili još održivije proizvode u budućnosti.“ izjavio je Rahul Tikoo, viši potpredsjednik CSG odjela, Dell Technologies.

Latitude 5000 serija: najinovativnija upotreba održivih materijala na svijetu.


Latitude 5000 serija su modeli računala tvrtke Dell s najvećim volumenom, a dizajnirana je s povećanom upotrebom recikliranog i obnovljivog materijala uključujući:

  • Poklopac prijenosnog računala izrađen je od 71% recikliranih i obnovljivih materijala, uključujući bioplastiku na bazi drveća prerađenu iz industrije za proizvodnju papira (21%), reciklirana ugljična vlakna (20%) i recikliranu plastiku (30%). Usredotočujući se na drugi najteži dio uređaja – poklopac – tvrtka Dell može ostvariti veći utjecaj na održivost, pomažući u smanjenju ugljičnog, vodenog i energetskog otiska proizvoda.
  • Baza sustava izrađena je od obnovljenih ugljičnih vlakana (20%) i novih gumenih odbojnika na bio-bazi od ricinusovog ulja (39%). Ovaj obnovljivi materijal smanjuje ovisnost o materijalima na bazi nafte.
  • Ova serija također označava važnu prekretnicu u postojećoj upotrebi plastike koja je prikupljena s plaža, obale i blizine oceana, proširujući upotrebu s pakiranja i na uređaje. Latitude 5000 serija u kućištu ventilatora (28%) sadrži plastiku za koju je prijetila opasnost da završi u oceanu.
  • Serija Latitude 5000 donosi ambalažu izrađenu od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala – od kojih se svi mogu 100% reciklirati.

Održivi materijali na više uređaja i platformi nego ikada prije

Tijekom posljednjeg desetljeća, Dell je predstavio brojne inovacije po pitanu održivih materijala, uključujući nekoliko primjena u industriji. Dell sada ide korak dalje u svojim dosadašnjim naporima i partnerstvima sa širenjem upotrebe novih održivih i obnovljivih materijala na više proizvoda i platformi.

Uz rastuću svijest o ozbiljnim ekološkim problemima uzrokovanim plastikom koja svake godine završi u oceanima, tvrtka Dell Technologies je 2017. godine pokrenula prvi projekt u industriji koja koristi plastiku prikupljenu s plaža i obala za stvaranje komercijalne ambalaže s ciljem sakupljanja ovog otpada i pretvaranja u resurs prije nego što uđe u vodene putove.

Od tada, Dell je dramatično povećao upotrebu takvih materijala – utrošeno je više od 100 tona plastike skupljene s plaža i obala te je materijal iskorišten u više od 5,1 milijuna ladica i poklopaca za pakiranja koja se mogu reciklirati.

„Na samom početku, Dell je prepoznao potrebu za suradnjom između industrija kako bi riješio probleme plastike vezane za ocean, te je potaknuo razvoj i lansiranje NextWave Plastics, jedinog konzorcija globalnih tvrtki koje rade zajedno na izgradnji mreže dobavljača plastike povezane s oceanom i donose vrijednost zajednicama iz kojih dolazi ovaj materijal. Današnja objava pokazuje dugoročnu predanost tvrtke Dell rješavanju problema s 14 milijuna metričkih tona nove plastike koja svake godine završi u oceanu“, istaknuo je Dune Ives, CEO tvrtke Lonely Whale

Osim u Latitude 5000 seriji, reciklirana plastika se također može naći u kućištu ventilatora na našim mobilnim radnim stanicama serije Precision 3000, te u ventilatorima i kućištima ventilatora Dell OptiPlex Micro stolnih računala i Precision radnih stanica.

Dell je također proširio upotrebu ovog materijala u svojoj EcoLoop Pro seriji ruksaka, navlaka i aktovki, koja sadrži 100% plastiku vezanu za ocean u vanjskoj glavnoj tkanini.

Guma na biološkoj bazi dobivena od ricinusovog zrna također se može naći u donjim odbojnicima mobilnih radnih stanica serije Latitude 7430 i 7530 i Precision 3000.

Ovi novi materijali pridružuju se postojećem portfelju rješenja konstruiranih od održivih materijala koji uključuje recikliranu plastiku, obnovljena ugljična vlakna, aluminij proizveden hidro energijom,
bio-plastiku i reciklirane aluminijske i rijetke zemljane magnete.

Ti su napori nedavno prepoznati od strane Agencije za zaštitu okoliša (EPA) Sustainable Materials Management Awards, gdje je upotreba bio-plastike dobila od strane tvrtke Dell dobila nagradu Cutting Edge Champion, a njezin pilot zatvorene petlje aluminija dobio je nagradu Sustained Excellence, dok su njezine usluge recikliranja dobile nagradu Zlatna nagrada za reciklažu. Ove nagrade obilježavaju osam uzastopnih godina tijekom kojih je tvrtka Dell odlikovana od strane EPA za svoju predanost održivom upravljanju materijalima i odgovornom recikliranju elektronike.

Dizajniranje i proizvodnja rješenja s održivim materijalima samo je polovica priče o kružnoj ekonomiji – smanjenje e-otpada zadržavanjem proizvoda i materijala u uporabi što je dulje moguće popravkom, ponovnom upotrebom i recikliranjem jednako je ključno. Kao potpora ovom nastojanju, Dell je nedavno pokrenuo nove programe koji se nadograđuju na više od godina ponude globalnih usluga recikliranja za ponovno promišljanje, redizajn, ponovnu upotrebu i recikliranje – prilagođavajući se promjenjivim zahtjevima kupaca i potrošača.

Nova ambalaža izrađena od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala – i 100% se može reciklirati

Dell ubrzava napredak u ostvarenju svog ambicioznog i smionog cilja za svoja pakiranja za 2030. godinu, predstavljajući svoju prvu ambalažu izrađenu od 100% recikliranih ili obnovljivih materijala koja se 100% može reciklirati. Novo pakiranje uključuje:

  • Papirnata alternativa predmetima koji su tradicionalno pakirani u plastične vrećice kao što su kabeli za napajanje i papirnata dokumentacija
  • Reciklirana valovita kutija za transport s unutarnjom ladicom izrađenom od pulpe bambusa i šećerne trske iz održivih plantaža
  • Traka na bazi papira za smanjenje potencijalne kontaminacije koja nastaje kada se koristi plastična traka

Novo pakiranje se pojavljuje na svim novim prijenosnim računalima serije Latitude, Precision prijenosnim radnim stanicama i XPS uređajima, dajući tvrtki Dell priliku da ostvari veliki utjecaj.

Za više informacija posjetite https://www.dell.com/en-hr.

Gabriel Huđan
Gabriel Huđanhttps://www.tehix.hr
CEO & Founder Tehix Adria grupe. Ljubitelj starih igrica, svih filmskih žanrova i kriminalističkih serija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here